Biden invită Rusia și China la primele dezbateri cu privire la schimbările climatice globale

Biden invită Rusia și China la primele dezbateri cu privire la schimbările climatice globale

Președintele Joe Biden i-a invitat pe rivalii Vladimir Putin din Rusia și Xi Jinping din China la primele dezbateri majore privind schimbările climatice de către administrația sa.

WASHINGTON – Președintele Joe Biden i-a invitat pe rivalii Vladimir Putin din Rusia și Xi Jinping din China la primele dezbateri majore privind schimbările climatice de către administrația sa, un eveniment pe care spera SUA, îl va ajuta la modelarea, accelerarea și aprofundarea eforturilor globale de combatere a schimbărilor climatice – reducând poluarea cu combustibili fosili, au declarat oficialii administrației pentru Associated Press.

Președintele încearcă să reînvie un forum convocat de SUA al principalelor economii mondiale privind clima, folosit de George W. Bush și Barack Obama și permis de Donald Trump să-l stagneze. Liderii unora dintre cei mai buni suferinzi ai schimbărilor climatice din lume, cei care fac bine și cei care se retrag, completează restul celor 40 de invitații livrate vineri. Acesta va avea loc pe 22 și 23 aprilie.

Găzduirea summitului va îndeplini promisiunea campaniei și ordinul executiv al lui Biden, iar administrația planifică evenimentul să coincidă cu propriul său anunț care va fi un obiectiv mult mai dur al SUA, pentru revigorarea economiei acesteia, și pentru a reduce brusc emisiile de cărbune, gaze naturale și petrol.

Sesiunea – fie vorba de discuții sau unele progrese, va testa promisiunea lui Biden de a face schimbările climatice o prioritate printre problemele politice, economice și pandemice concurente. De asemenea, va deveni un test public – și potențial jenant sau împuternicit – dacă liderii SUA, și în special Biden, pot conduce în continuare procesul decizional la nivel mondial, după ce administrația Trump s-a retras la nivel global și a zguduit alianțe de lungă durată.

Un oficial al administrației a declarat, că administrația Biden a analizat în mod deliberat summitul în afara partenerilor săi internaționali, ajungând la liderii cheie pentru ceea ce spune că poate fi uneori negocieri dure cu privire la problemele climatice. Oficialul a vorbit sub condiția anonimatului pentru a discuta despre planurile SUA pentru eveniment.

Trump a batjocorit știința care stă la baza avertismentelor urgente privind încălzirea globală și înrăutățirea rezultată a secetei, inundațiilor, uraganelor și a altor dezastre naturale. A scos Statele Unite din acordurile climatice de la Paris ale ONU din 2015, ca una dintre primele sale acțiuni. Asta face ca summitul de luna viitoare să fie unul din primele dezbateri internaționale privind schimbările climatice, efectuate de un lider american în mai mult de patru ani, deși liderii din Europa și din alte părți au continuat discuțiile.

Oficialii americani, dar și alții, acordă discuțiilor climatice economiei majore ale administrației Obama o parte din credit pentru că au pus bazele acordului de la Paris. La aceste discuții, Statele Unite și alte aproape 200 de guverne și-au stabilit obiective de reducere a emisiilor de combustibili fosili, și s-au angajat să monitorizeze și să raporteze emisiile acestora. Un alt oficial al administrației Biden a declarat că SUA încă decide cât de departe va merge aceasta în stabilirea unui obiectiv mai ambițios privind emisiile din SUA.

Administrația Biden speră că etapa oferită de summitul climatic de Ziua Pământului, de luna viitoare – planificată să fie virtuală din cauza COVID-19 și disponibilă pentru vizionare publică în direct, inclusiv conversații care să dezlănțuiască – va încuraja alți lideri internaționali să o folosească ca platformă pentru a-și anunța propriile obiectivele mai stricte ale țărilor în materie de emisii sau alte angajamente, înainte de negocierile globale ale ONU, din noiembrie, privind schimbările climatice din Glasgow.

Administrația speră că sesiunea va demonstra angajamentul de a reduce emisiile pe plan intern și de a le promova în străinătate, a spus oficialul. Aceasta include încurajarea guvernelor să meargă pe modalități specifice, suportabile din punct de vedere politic, de a-și reorganiza sectoarele de transport și energie și economiile generale pentru a îndeplini aceste obiective viitoare mai dure, lucru pe care administrația Biden tocmai se angajează.

La fel ca forumurile climatice a economiilor majore ale lui Bush și Obama, lista de invitații a lui Biden include liderii celor mai mari economii și blocuri comunitare din lume. Aceasta include două țări: Rusia și China – împotriva cărora, Biden și diplomații săi se confruntă cu privire la interferențele electorale, atacurile cibernetice, drepturile omului și alte probleme. Nu este clar modul în care aceste două țări vor răspunde în special la invitațiile SUA, sau dacă sunt dispuse să coopereze cu aceasta în ceea ce privește reducerea emisiilor, în timp ce se luptă cu alte subiecte. China este cel mai mare emitent mondial de poluare dăunătoare climatului. SUA este pe locul doi, iar Rusia este pe locul patru.

Oamenii de știință din domeniul schimbărilor climatice și experții în domeniul politicii climatice, au salutat în mare măsură dezvoltarea internațională a proiectului Biden cu privire la negocierile privind schimbările climatice, în special în ceea ce privește implicarea Chinei.

„China este de departe cel mai mare emitent din lume. Rusia trebuie să facă mai multe pentru a-și reduce emisiile. A nu include aceste țări pentru că nu fac suficient ar fi ca lansarea unei campanii anti-fumat, dar nu vizează fumătorii”, a spus Nigel Purvis, care a lucrat în diplomația climatică în administrațiile democratice și republicane anterioare.

În mod ideal, liderii guvernamentali ai Chinei și ai altor economii majore vor căuta oportunități de a discuta despre chestiuni specifice, cum ar fi, dacă este posibil un acord amplu privind stabilirea vreunui preț pentru emisiile de carbon, a declarat Bob Inglis, fost parlamentar republican care lucrează pentru a implica conservatorii și a abordărilor conservatoare în eforturile de combatere a schimbărilor climatice. „De aceea, acest tip de sensibilizare are sens.”

Brazilia este pe listă ca economie majoră, dar este, de asemenea, un factor important în schimbarea climatului în cadrul președintelui Jair Bolsonaro, care a deraiat eforturile de conservare pentru Amazon, care sustrage carbon, și s-a alăturat lui Trump în călcarea angajamentelor internaționale privind clima.

Cei 40 de invitați includ, de asemenea, lideri ai țărilor care se confruntă cu unele dintre cele mai grave amenințări imediate, țări considerate că modelează un comportament climatic bun, inclusiv Bhutan și unele țări scandinave, și națiunile africane cu păduri mari, cu scufundări de carbon sau cu rezerve mari de petrol. Polonia și alte țări de pe listă, sunt considerate de unii ca fiind posibil deschise pentru a se îndepărta mai repede de energia electrică care utilizează cărbune.

Biden, în calitate de candidat, a promis investiții de 2 trilioane de dolari pentru a contribui la transformarea SUA într-o economie cu emisii zero până în 2050, construind în același timp locuri de muncă cu energie curată și tehnologie. Biden și alți oficiali ai administrației au evidențiat intențiile climatice ale SUA în timpul primelor discuții față în față cu liderii străini, iar trimisul pentru climă al lui Biden, John Kerry, s-a concentrat asupra diplomației din străinătate pentru a stimula eforturile de combatere a schimbărilor climatice.

Biden a discutat vineri despre summit într-un interviu cu premierul britanic Boris Johnson, ambii lideri fiind de acord asupra necesității de a menține obiective ambițioase de reducere a emisiilor, a declarat Casa Albă.

sursa: abcnews.go.com
Traducere: Cristina Grițineac

Share