Igor Boțan despre PUN: „Domnul Băsescu este o figură atractivă pentru unioniști”

Igor Boțan despre PUN: „Domnul Băsescu este o figură atractivă pentru unioniști”

Contactat de www.oficial.md pentru a afla poziția sa vizavi de consolidarea unor forţe unioniste în cadrul PUN, cunoscutul analist politic, Igor Boțan a declarat că „totul se reduce la sensibilizarea opiniei publice din țară și de peste hotare”.

„Cred că este un lucru demn de a fi remarcat, știm că există foarte multe mișcări civice și câteva partide politice, care se identifică drept unioniste și este firesc ca ele să găsească un numitor comun și să fie parte a unei forțe politice. E altă problemă dacă vor reuși sau nu, pentru că mulți din cei care se identifică drept unioniști își revendică anumite succese în menținerea aprinsă a acestei flăcări. Din păcate, în afară de sensibilizarea opiniei publice, unioniștii nu prea au făcut lucruri, care să fie considerate foarte valoroase pentru realizarea idealului”, a precizat el.

Analistul politic a declarat că, imaginea ex-Președintelui României, Traian Băsescu, care a devenit Preşedinte de onoare al PUN, ar fi atractivă pentru unioniști. „Domnul

Băsescu este o figură atractivă pentru unioniști, pentru că știm foarte bine că el a fost cel care a dezghețat procesul de redobândire a cetățeniei și foarte multă lume are sentimentul de gratitudine pentru acest efort. Pe de altă parte, Traian Băsescu este primul politician de rang din România, care a pus pe agenda sa politică proiectul unionist.

Dar mai este adevărat că doar peste mai puțin de jumătate de an, domnul Băsescu a renunțat la acel proiect. Acum vedem că revine și este o figură care ajută la consolidarea forțelor unioniste din Republica Moldova”, a menționat Boțan.

În același timp, Igor Boțan a vorbit despre eșecul Partidului Liberal, care se află actualmente „pe o traiectorie descendentă”. „Partidul Liberal este pe o traiectorie descendentă, cu mari probleme de imagine, cu sacrificarea lui Dorin Chirtoacă, care a fost un politician simbol. Așa că este logic și firesc să existe forțe care recurg la astfel de găselnițe și îl aduc pe domnul Traian Băsescu, care poate întruni în proiectul politic simpatiile pe care le au mulți conaționali de-ai noștri, care și-au redobândit cetățenia românească”, a conchis el.

Amintim că, fostul Președinte al României, Traian Băsescu, a fost ales duminică Președinte de onoare al Partidului Unității Naționale, la propunerea Președintelui executiv al formațiunii, Anatol Șalaru. În cadrul congresului, PUN a semnat un protocol de colaborare cu Partidul Mişcarea Populară (PMP) din România, condus de Eugen Tomac.

Mihaela Conovali

Share