Un expert economic pune punctele pe „i”! Ce înseamnă, de fapt, întărirea leului moldovenesc
Expertul economic de la Institutul Economiei de Piaţă, Viorel Gîrbu, susține că întărirea leului moldovenesc, din ultima perioadă, are efecte doar negative, informează Oficial.
„Efectele în mod direct sunt doar negative, așa cum văd eu lucrurile, fiindcă economia țării este o economie de dezvoltare, noi avem nevoie să producem cât mai mult și să exportăm, piața noastră internă este una mică, deci pentru ca să ne creăm locuri de muncă, ca să ne dezvoltăm, deci să producem mai mult trebuie să exportăm din ce în ce mai mult și aici contează foarte mult rata de schimb valutar între moneda națională și moneda de referință a piețelor pe care noi exportăm, monedele principalilor noștri parteneri comerciali”, a spus expertul într-un interviu pentru Europa Liberă.
Gârbu a spus că, această tendință s-a manifestat începând cu anul 2017, deci pe durata a doi ani moneda națională crește constant față de toate valutele de referință care sunt monitorizate și care pot fi găsite pe pagina Băncii Naționale.
„Deci, un leu moldovenesc crește în cotație față de dolar, euro, rublă rusească, leu românesc și hrivnă ucraineană. Acest lucru înseamnă că exporturile moldovenești sunt din ce în ce mai scumpe și exportatorii moldoveni încasează o sumă din ce în ce mai mică, iar acest lucru duce la faptul că exportatorii moldoveni, întreprinderile producătoare din Moldova au capacitate din ce în ce mai redusă ca să investească în dezvoltarea de afaceri, în cumpărare de tehnologii și să le mărească salariile efectiv, deci să crească unele performanțe ale economiei naționale. Și acest lucru are doar o conotație negativă, așa cum văd eu lucrurile”, a subliniat el.
Doina Secrieru