UE sprijină în continuare efortul Ministerului Economiei de sporire a competitivităţii economiei naţionale
Perspectivele cooperării economice dintre RM şi Uniunea Europeană pentru perioada 2014-2017 în contextul implementării DCFTA, asistenţa externă pentru sporirea competitivităţii mărfurilor moldoveneşti, atragerea investiţiilor străine şi stimularea exporturilor – au fost principalele subiecte discutate, ieri, de Viceprim-ministrul, ministrul Economiei Stephane Christophe Bride, şi şeful Delegaţiei UE în ţara noastră, Pirkka Tapiola.
În cadrul întrevederii, ministrul Economiei şi-a exprimat recunoştinţa pentru sprijinul acordat de UE ţării noastre în implementarea agendei de asociere. Potrivit lui Stephane Christophe Bride, promovarea imaginii Republicii Moldova în plan internaţional, inclusiv prin calitatea produselor moldoveneşti, este una imperativă. În acest scop e nevoie de susţinerea infrastructurii calităţii şi de dotarea cu echipament şi tehnologii moderne a instituţiilor de profil.
„Moldova are un potenţial enorm, nevalorificat, în special în sectoarele agrar şi cel al turismului rural. Numai prin Programul UE de Stimulare Economică în Zonele Rurale, prin Programul Național de Abilitare Economică a Tinerilor (PNAET) au fost create 90 de afaceri rurale. De asemenea, prin Fondul de garantare a creditelor (FGC) al ODIMM, pe parcursul anului trecut au fost acordate 120 garanții întreprinderilor din mediul rural, dintre care 35 pentru start-up-uri. În cadrul Programului PARE 1 + 1, în 2014, au fost aprobate 125 proiecte de investiții noi şi sprijinite câte 15 noi întreprinderi, localizate în două incubatoare de afaceri”, a spus ministrul Economiei cu referire la rezultatele proiectelor finanţate de UE.
Nu în ultimul rând, Stephane Christophe Bride a menţionat contribuţia importantă a UE la implementarea programelor în sectorul energetic, proiectelor de eficienţă energetică şi surselor de energie regenerabile cum este Proiectul Energie şi Biomasă, dar şi de diversificare a surselor de energie precum gazoductul Iași-Ungheni.
La rândul său, ambasadorul UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, a declarat că interesul Uniunii Europene în ţara noastră este acela de promovare a stabilității, a dezvoltării economice durabile și a bunăstării populaţiei. Diplomatul a susţinut viziunea ministrului Economiei privind sporirea competitivităţii mărfurilor moldoveneşti, anunţând că UE va acorda sprijin în acest sens.
În final, ministrul Economiei şi-a exprimat angajamentul de a realiza prioritățile stabilite în Planul Naţional de Acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE în perioada 2014-2016, acţiuni care vor facilita procesul de apropiere a Republicii Moldova de UE.
Maria Roşca