Sprijinul UE: R.Moldova va primi sute de milioane euro

Sprijinul UE: R.Moldova va primi sute de milioane euro

Republica Moldova va primi, în următorii trei ani, un sprijin de până la 410 milioane de euro din partea UE. Această asistenţă va merge prioritar pentru reforma administraţiei publice, dezvoltarea agricolă şi rurală, reforma poliţiei şi managementul frontierei. În acest sens, a fost semnat astăzi Memorandumul de înțelegere privind suportul oferit Republicii Moldova pentru perioada 2014-2017 şi un document de finanțare pentru realizarea prevederilor Acordului de Liber Schimb.

Actul a fost semnat de către Prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, şi Comisarul european pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocierile de Extindere, Johannes Hahn, astăzi la Chişinău, în cadrul primei vizite în străinătate întreprinse de oficialul de la Bruxelles, în noua sa funcţie.

Astfel, potrivit Memorandumului de înțelegere, Republica Moldova va primi, în următorii trei ani, un sprijin de până la 410 milioane de euro din partea UE.

Cel de-al doilea document – Acordul privind finanţarea Programului de susținere pentru crearea Zonei de Liber Schimb – prevede o asistenţă de 30 de milioane de euro. Acest program va ajuta instituțiile publice, cetăţenii şi comunitatea de afaceri să se folosească la maximum de deschiderea pieței europene pentru produsele moldovenești. De asemenea, Programul va contribui la dezvoltarea competitivităţii întreprinderilor mici şi a legislaţiei conform standardelor de calitate ale Uniunii Europene şi va promova exporturile şi oportunităţile investiţionale.

Uniunea Europeană este unul dintre principalii parteneri ai Republicii Moldova privind acordarea asistenței financiare şi a expertizei tehnice, pentru dezvoltarea și modernizarea țării noastre.

Mihaela Rotari

 

Share