Preţul la carnea de porc a scăzut cu 30%
Preţul la un kilogram de carne de porc a scăzut cu aproape 30%. Din cauza lipsei exporturilor deja de câteva luni, pe piaţa internă este surplus de carne de porc, a declarat pentru IPN directorul executiv al Federaţiei Naţională a Fermierilor, Vasile Mârzenco.
„Mă sună în fiecare zi producătorii şi ne spun că au pierderi de mii de lei. Ei produc carne deja în pierderi”, a spus Vasile Mârzenco. Pentru producătorii care au mii de capete de porcine, pierderile se cifrează la milioane de lei.
Potrivit lui, dacă anterior preţul la un kilogram de carne de porcine era de 80-85 de lei, acum aceste este sub 60 de lei. „Producătorii ne cer să intervenim şi să deblocăm situaţia. Plus la aceasta noi nu avem o politică de sprijin în această situaţie”, spune el.
Şeful adjunct al direcţiei marketing şi relaţii internaţionale din cadrul Ministerului Agriculturii, Sergiu Ţirigan, a menţionat pentru IPN că anul trecut, în perioada ianuarie-octombrie (până la impunerea embargoului de către Rusia), Republica Moldova a exportat în Ţările CSI peste 5 mii de tone de carne de porcine. În Belarus, Moldova exporta aproape 96% din valoarea totală, iar în Rusia – 4%. În alte ţări Republica Moldova nu exportă carne de porcine.
Totodată, Sergiu Ţirigan a spus că a crescut şi numărul de capete de porcine, anul trecut această cifră era de 410 mii, iar la începutul acestui an datele preliminare arată că sunt 420 de mii de capete de porcine.
Serviciul federal de control veterinar şi fitosanitar (Rosselhoznadzor) din Rusia a decis să interzică importul pe piaţa rusă a cărnii din Moldova şi a produselor derivate, din data de 27 octombrie, iar Belarus din 1 noiembrie. Autorităţile ruse şi belaruse au motivat deciziile luate prin faptul că deseori carnea nu corespunde standardelor de inofensivitate şi au fost depistate cazuri când certificatele veterinare nu erau veridice.
Mihaela Rotari