Ministrul Economiei: În următorii trei ani, mai multe localităţi vor beneficia de sistemele de încălzire eficientă, prin biomasă
Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Stephane Bride, a semnat, astăzi, Acordul pentru prelungirea Proiectului Energie şi Biomasă pentru următorii trei ani. Evenimentul a avut loc în incinta liceului din s. Varniţa, r-nul Anenii Noi, cu participarea şefului Delegaţiei Uniunii Europene în R. Moldova, Pirkka Tapiola, a reprezentanţilor PNUD Moldova, Biroului pentru Reintegrare, Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, Fondului pentru Eficienţă Energetică, autorităţilor publice locale.
În cadrul lansării proiectului, Stephane Bride s-a referit la importanţa diversificării surselor energetice, la creșterea nivelului de eficiență energetică și la atragerea de investiții în domeniu.
Totodată, viceprim-ministrul a menţionat că valorificarea energiei regenerabile va asigura nu numai securitatea energetică a ţării, dar şi dezvoltarea antreprenoriatului rural. Argumentul lui Stephane Bride este că, în Republica Moldova, se produce anual foarte multă biomasă, care poate fi folosită ca resursă energetică regenerabilă pentru consumatori, dar şi ca materie primă pentru producătorii de combustibil din biomasă.
„După mine, acum Republica Moldova demonstrează, prin forţa exemplului Proiectului Energie şi Biomasă, că obiectivele de eficienţă energetică şi energie regenerabilă pot fi atinse. E nevoie doar de consecvenţă şi efort. Iar semnarea Acordului de Proiect pentru etapa a doua va asigura continuarea acestui efort în următorii trei ani, aşa încât obiectivele de eficienţă energetică şi energie regenerabilă propuse în Strategia energetică a RM până în anul 2030, să fie atinse, treptat”, a spus ministrul Economiei.
Proiectul Energie şi Biomasă II va fi implementat în perioada ianuarie 2015 – noiembrie 2017 cu un buget total de 9,41 milioane EURO, acordaţi de Uniunea Europeană. Noul Proiect îşi va extinde activitatea în regiunea transnistreană, precum şi în oraşele mici, unde va instala în instituţiile publice centrale termice pe biomasă. Noutatea proiectului reprezintă şi noile tehnologii pe bază de energie solară ce vor fi instalate în grădiniţe şi centre medicale în paralel cu cele de bioenergie. Proiectul vizează dezvoltarea sectorului privat bioenergetic prin pilotarea parteneriatelor public-private de livrare a energiei din biomasă, sporirea calității biocombustibilului produs local şi co-finanţarea creării primului laborator de testare a calităţii biocombustibilului din R. Moldova.
Maria Roșca
biomasa e o resursa biologica, care usor o putem dobindi, astfel statul economiseste, cetateanul nu simte schimbari, doar prin economisire la fel, plu e o solutie ecologica, deci pasii ministerului economiei sunt benefici, pe toate aspectele.
Asta inseamna ca noul ministru pute accent foarte mare pe securitatea energetica a tarii si asta e un lucru pozitiv, mai ales in contextul cind miine incep livrarile de gaze din Romania, un nou punct cresterea securitatii energetice a tarii.
Este un proiect de viitor. Speram ca vor fi implimentate si alte proiecte de acest gen pentru ca tara noastra sa aiba un sistem energetic ferit de pericole.