Ministerul Finanțelor a lansat procesul de implementare a reformei salarizării în sectorul public

Ministerul Finanțelor a lansat procesul de implementare a reformei salarizării în sectorul public

Ministerul Finanțelor lansează, de astăzi, procesul de implementare a reformei salarizării în sectorul public, transmite Oficial.

Pașii întreprinși în acest sens au fost prezentați de către secretarul general de stat al Ministerului Finanțelor, Ion Chicu, în cadrul unei conferințe de presă.

Ion Chicu a menționat că primul succes al acestei reforme este că s-a reușit aducerea sistemului public într-un singur sistem de salarizare.

„Fiecare categorie din sector va avea abordare identică în ceea ce privește salariul. Ceea ce s-a realizat până acum este minimumul. În sistemul vechi aveam decalajul mare între salariul cel mai mic și cel mai mare de 1 la 33. Prin acest grad de compresie este adus aproape decalajul recomandat de Organizația Internațională a Muncii. Noul sistem aduce mai multă transparență, eficiență la toate etapele procesului de salarizare, controlul acestuia”, a spus Ion Chicu.

De asemenea, secretarul general de stat al MF a menționat că reforma este una ambițioasă și în procesul implementării vor fi recomandări de îmbunătățire a cadrului legal. „Orice reformă nouă include asemenea etape. Vom acumula propunerile de îmbunătățire pentru ca în anul viitor să venim cu ajustările necesare și legea să fie amendată respectiv”, a mai spus Ion Chicu.

Astfel, în procesul de implementare a reformei se vor parcurge câteva etape esențiale: publicarea legii, elaborarea cadrului normativ secundat, acordarea suportului metodologic și didactic instituțiilor bugetare în procesul de elaborare a actelor aferente și calcului salariilor, monitorizarea procesului de implementare a reformei în instituțiile bugetare, evaluarea primei etape de implementare a reformei, ajustarea acesteia după necesitate.

„Avem un plan de acțiuni detaliat cu ce urmează să facem în fiecare zi și oră. Noi admitem și știm că unele funcții nu au intrat în anexe, astfel, am emis circulara prin care solicităm informații despre funcții la fiecare instituție din stat. A fost lansat și Centrul de Apel cu privire la implementarea legii, acolo se pot adresa oamenii care au întrebări asupra noii legi. Un element important este stabilirea grupului de formatori”, a mai completat Ion Chicu.

Menționăm că, de la 1 decembrie curent, peste 150 mii bugetari vor primi salarii majorate, în contextul reformei.

Doina Secrieru

Share