(DOC) În Republica Moldova ar putea apărea 16 Platforme industriale Multifuncționale. Ce presupun acestea

(DOC) În Republica Moldova ar putea apărea 16 Platforme industriale Multifuncționale. Ce presupun acestea

Un amplu plan de creare a Platformelor Industriale Multifuncționale în 16 raioane din Moldova a fost discutat în cadrul unei ședințe de lucru, convocate de Președintele Igor Dodon cu președinții și primarii unor centre raionale.

Potrivit Conceptului de creare a platformelor industriale multifuncționale, prezentat de Marin Ciobanu, administratorul Zonei Economice Libere Bălți, astfel de platforme ar putea fi create în 16 raioane, iar costul estimativ al uneia se ridică la circa 10 mln. de euro.

1(1)

Ce este Platforma Industrială Multifuncțională

„O Platformă Industrială Multifuncțională include terenul și ansamblul de construcții special amenajate cu rețele de telecomunicații, sisteme de alimentare cu energie electrică, rețele de alimentare cu gaze, rețele de alimentare cu apă și canalizate, căi de transport, condiții administrative și juridice, hale de producție, infrastructură socială (bloc administrativ, grădinițe și instituții profesionale tehnice), în scopul dezvoltării oricăror activități economice”, explică Marin Ciobanu.

2

Altfel spus nu se ridică și dezvoltă o producție industrială, ci se creează o infrastructură socială. Potrivit conceptului suprafața unei zone ar urma să fie de circa 20 mii de metri pătrați, din care aproape 75% vor fi ocupate de hale de producere.

La prima etapă sunt planificate investiții de circa 14,5 mln. lei pentru proiectare și aducerea în locația aleasă pentru platformă a tuturor utilităților necesare pentru dezvoltare și atragere de investiții.

3

În a doua etapă de preconizează dezvoltarea a trei proiecte – pilot de astfel de platforma hale la chei, ceea ce necesită investiții de circa 10 mln. de euro pentru fiecare platformă.

„Aceste investiții ar urma să fie efectuate din contul mijloacelor din Fondul de dezvoltare regională, dar și din fonduri atrase din partea donatorilor/finanțatorilor internaționale sub forma asistenței tehnice și financiare externe (UE, USAID, UNIDO, etc.)”, afirmă Marin Ciobanu.

Totodată, managerul a prezentat și câteva proiecte de platforme industriale multifuncționale realizate la Bălți și Cahul, care deja au atras investiții de sute de milioane de dolari, au creat mii de locuri de muncă și au devenit centre de dezvoltare industrială a țării.

Posibilitatea de a atrage investiții de milioane în raioane

Elocvent este în acest sens cazul Zonei Economice Libere Bălți, care în cei aproape 10 ani de activitate a atras investiții de peste 200 mln. dolari, a permis crearea a peste 11 400 locuri noi de muncă la fabrici dezvoltate de producători mondiali precum Draxelmaier, Gebauer sau Sumitomo.

Anul trecut companiile care activează în cadrul ZEL Bălți au exportat producție industrială de circa 8 miliarde de lei.

Totodată, în cadrul ei au fost create subzone în mai multe raioane din țară, pentru a atrage investiții și dezvolta producții industriale.

În cursul discuțiilor cu președinții de raioane, șeful statului a menționat intenția conducerii țării de a promova astfel de proiecte concrete de industrializare a țării și a îndemnat reprezentanții raioanelor să participe la realizarea acestei idei.

În prezent cea mai mare parte a producției industriale este concentrată la Chișinău – 54% și Bălți – 12%.

Menționăm că dezvoltarea platformelor industriale multifuncționale este prevăzută și de Strategia de dezvoltare a industriei pentru anii 2019-2030 elaborată de o echipă de experți internaționali, inclusiv din Moldova, care are o abordare nouă a lucrurilor pentru „a scoate din comă industria moldovenească”.

În anii de independență R. Moldova a cunoscut un amplu proces de dezindustrializare, iar cota industriei în PIB a scăzut de la circa 40% în 1990 la mai puțin de 15% în ultimii ani, arată datele oficiale.

Sursa: mold-street.com

Share