Directorul SA „Cricova”: Într-o ţară marcată de instabilitate, nu ai cum să faci investiţii de succes

Directorul SA „Cricova”: Într-o ţară marcată de instabilitate, nu ai cum să faci investiţii de succes

Denis Şova, directorul general al SA „Cricova”, a declarat în cadrul unui interviu acordat pentru www.oficial.md că, orice ţară care-şi doreşte să fie atractivă pentru investitorii străini trebuie întâi de toate să ofere un cadru legal prielnic acestor investiţii, şi care ar oferi un minim set de garanţii privind protecţia investiţiilor.

„În al doilea rând, investitorii străini se orientează şi după regulile fiscale în vigoare în statul pe piaţa căruia vor să vină. În al treilea rând, mult contează şi calitatea justiţiei. Or, acolo unde este o justiţie independentă şi eficientă, există şi garanţii că investitorii nu vor avea de suferit. În al patrulea rând, contează şi stabilitatea, iar investitorii analizează foarte atent situaţia din acest punct de vedere. Într-o ţară marcată de instabilitate, nu ai cum să faci investiţii de succes. În al cincilea rând, contează şi forţa de muncă – calitatea acesteia, nivelul de pregătire, accesibilitatea etc. Sunt şi alte aspecte la care atrag atenţie investitorii străini, dar acestea cinci sunt de bază”, a declarat Denis Șova.

El a spus că, suntem obligaţi, ca şi stat, să facem totul pentru a avea un climat investiţional favorabil. „Da, avem ramuri ale economiei, care, per general, nu se prezintă prost, avem unele întreprinderi ce înregistrează indicatori demni de toată lauda, dar un adevărat salt economic vom putea face doar dacă vom atrage masiv investiţii din exterior. Consider că acest lucru este conştientizat de către factorii decizionali şi personal privesc cu mult optimism la fructificarea perspectivelor investiţionale pe care le are Republica Moldova”, a precizat Șova.

De asemenea, conducătorul a menționat că, investiţiile tot timpul sunt binevenite și nu e numaidecât să fie străine – pot fi şi investiţii proprii ale întreprinderilor, şi investiţii de stat.

„Totodată, aş vrea să menţionez că tema întreprinderilor de stat e una aparte şi care necesită o abordare mai deosebită. În cadrul unuia din interviurile anterioare, eu m-am referit în detalii la viziunea pe care o am în acest sens. Nu aş vrea să mă repet, însă voi menţiona, totuşi, că există organe abilitate ale statului, care monitorizează strict activitatea întreprinderilor de stat sau cu capital de stat. Şi, cu siguranţă, aceste organe iau cele mai bune decizii pentru întreprinderile respective”, a conchis Șova.

Doina Secrieru

Share