Companiile japoneze, încurajate să-și dislocheze afacerile în Republica Moldova

Companiile japoneze, încurajate să-și dislocheze afacerile în Republica Moldova

Ministerul Economiei şi Ambasada Republicii Moldova la București în colaborare cu secția comercială a Ambasadei Japoniei din România au organizat, la 10 iunie curent,  forumul investițional „Ziua oportunităților investiționale şi de afaceri a Republicii Moldova” pentru companiile japoneze care activează în România, potrivit unui comunicat.

În cadrul forumului, la care au participat 13 companii nipone, care activează în diferite domenii, precum dezvoltării infrastructurii, telecomunicații, industria  de automotive și componente electrice, financiar-bancar, consultanță juridică, construcții, IT, eficiență energetică, energie electrică şi regenerabilă, producere de echipament industrial, etc, viceministrul Economiei, Vitalie Iurcu, a făcut o prezentare a politicilor în domeniul mediului de afaceri, a progreselor privind armonizarea legislației naționale cu aquis-ul comunitar, dar și a rezultatelor implementării Acordului de Liber Schimb cu UE, încurajând antreprenorii niponi să-și dislocheze afacerile în țara noastră.

Vitalie Iurcu a mai menționat că un element important, care va impulsiona contactele la nivel înalt şi agenda de cooperare comercial-economică, îl constituie deschiderea reciprocă a misiunilor diplomatice la Tokyo şi Chişinău. ”Reiterăm interesul Republicii Moldova în amplificarea cooperării eficiente cu Japonia în domeniile de interes comun, în mod special prin schimbul de know-how şi atragerea investițiilor. Investitorii japonezi ar putea găsi în Republica Moldova platforme atractive pentru dezvoltarea afacerii pentru exportul produselor inclusiv pe piaţa UE”, a punctat viceministrul Economiei.

În cadrul sesiunii întrebări și răspunsuri, reprezentanții Ministerului Economiei au răspuns la multiple întrebări adresate de antreprenorii japonezi, inclusiv cei din Republica Moldova, asigurându-i de tot sprijinul necesar în derularea unei afaceri investiționale în țara noastră.

În cadrul evenimentului viceministrul Economiei, Vitalie Iurcu, a avut o întrevedere de lucru cu ambasadorul Japoniei în România, Kiaburo Ishii, în cadrul căreia au fost abordate diferite aspecte ale cooperării comercial-economice dintre două state și posibilitatea extinderii acestora în viitor.

La moment între Republica Moldova și Japonia sunt semnate 37 acorduri (majoritatea vizează acordarea asistenței financiare şi tehnice Republicii Moldova), iar în proces de examinare sunt alte 6 acorduri bilaterale.

img_3158

Mihaela Rotari

Share