Ce se întâmplă cu Euro, care astăzi a trecut de 20 Lei?

Ce se întâmplă cu Euro, care astăzi a trecut de 20 Lei?

„Cursul oficial al Leului moldovenesc după mai bine de un an de zile astăzi 12 octombrie a trecut de pragul 20 lei pentru un EURO. Întrebarea firească este: ce se întâmplă? Răspunsul este unul: Nu se întâmplă nimic” – subliniază economistul Veaceslav Ioniță, informează OFICIAL.

Potrivit lui, sunt doi factori care au dus euro în sus.

„1. Deprecierea Dolarului american pe piețele internaționale. Astăzi Dolarul american s-a depreciat destul de puternic față de majoritatea valutelor internaționale. Din coșul IVM-10 Dolarul american s-a depreciat față de 8 valute din 10. Doar două valute s-au depreciat azi mai puternic decât dolarul Lira Turcească și Leul Moldovenesc. Însă spre deosebire de Lira Turcească, Leul Moldovenesc continuă să fie mai puternic decât Dolarul comparativ cu începutul acestui an.
2. BNM nu intervine, deoarece Leul Moldovenesc continuă să fie mai puternic față de coșul valutar IVM-10. Un leu puternic are un impact extrem de negativ asupra exportatorilor. Leul cel mai mult s-a apreciat față de valutele regionale. La începutul anului, un exportator de producție agricolă în Rusia primea la fiecare 1.000 de ruble 278 de lei, iar în prezent primește 220 lei. Deci ei suferă pierderi de 58 lei la fiecare mie de ruble marfă vândută”, a explicat Ioniță, pe o rețea de socializare.

Expertul mai spune că, față de începutul anului Leul moldovenesc astăzi este mai puternic față de 7 valute din coșul valutar IVM-10.

iv iv1

Cristina Gurez

Share