Află ce mai face Valeriu Lazăr!

Află ce mai face Valeriu Lazăr!

Valeriu Lazăr, ex-ministrul Economiei a dispărut din spațiul public, acesta dedicându-se activității de președinte al Camerei de Comerț și Industrie. Lazăr a avut luni o întrevedere cu directorul executiv al Biroul balcanic al clasei de mijloc, Emil Vasiliev, cu care au convenit extinderea cooperării dintre Moldova și rețeaua regională în formarea profesională și antreprenorială.

Emil Vasiliev a declarat că una dintre prioritățile organizației rămâne cooperarea regională în vederea sprijinirii membrilor Biroului și promovarea conceptului european de meșteșugar. Oficialul a informat despre noile activități inițiate de al Biroul balcanic al clasei de mijloc, printre care se numără elaborarea unui regulament tip pentru examenele de maistru, după modelul celor existente în Germania și lansarea Academiei balcanice pentru meșteșug modern și antreprenoriat, care elaborează cicluri modulare de instruire ce vor fi oferite organizațiilor membre pentru a crește o clasă de profesioniști.

Președintele CCI, Valeriu Lazăr, s-a declarat interesat de dezvoltarea cooperării cu Academia balcanică, subliniind că experiența anterioară, acumulată în cadrul proiectelor pilot cu Camera Meșteșugarilor din Koblenz a dus la creșterea preocupării Guvernului Republicii Moldova pentru învățământul vocațional și a permis lansarea reformei sistemului de învățământ profesional-tehnic. „Acum urmează o etapă calitativ nouă, iar CCI va avea un rol important atât ca partener de dialog între Guvern și mediul de afaceri, cât și în implementarea unor componente ale acestei reforme”, a declarat Valeriu Lazăr.

Președintele CCI a pledat pentru inițierea unei colaborări între Academia balcanică și Centrul de instruire antreprenorială în cadrul Camerei de Comerț și Industrie a RM, cu accent pe pregătirea meșteșugarilor în contextul dezvoltării potențialului turistic al Moldovei, care ar urma însă să beneficieze și de instruire antreprenorială, pentru a-și putea lansa și dezvolta cu succes afacerile.

Biroul balcanic al clasei de mijloc a fost lansat în anul 2001 de către Camera meșteșugarilor din Koblenz și are, în prezent, 24 de organizații membre din 11 țări ale Europei de Sud Est. Biroul are ca obiective sprijinirea membrilor săi în activitatea de bună poziționare a profesiilor muncitorești și a IMM-urilor în dialogul cu sectorul public, creșterea calității produselor manufacturate, dezvoltarea și internaționalizarea IMM-urilor la nivelul UE, asistarea membrilor săi în implementarea unor sisteme de învățământ vocațional practice și eficiente, etc.

Mihaela Rotari

Share