Voronin: Pentru Chișinău, cei 10 ani de administrare de către echipa liberală sunt absolut pierduți

Voronin: Pentru Chișinău, cei 10 ani de administrare de către echipa liberală sunt absolut pierduți

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) susține că „pentru Chișinău, cei 10 ani de administrare a capitalei, de către echipa liberală, sunt absolut pierduți. Primăria s-a transformat într-un cuib de hoție, obraznică și corupție”.

În cadrul unei conferințe de presă, liderul PCRM, Vladimir Voronin, a declarat că, anume din aceste considerente, PCRM nu a putut să nu participe la referendum.

„Am îndemnat adepții și susținătorii să voteze pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă – asta chiar dacă noi, în deplină măsură, conștientizam că referendumul acesta, anunțat de socialiști, nu are nimic comun cu scopurile lui declarate în mod oficial. Nu se știe de ce, dar referendumul a coincis în timp cu votarea comună în Parlament a PDM și PSRM a modificării sistemul electoral. Coincidența poate fi calificată drept o înțelegere între PDM și PSRM, că ei să-și ofere câte ceva unora altora, un fel de barter. E clar și faptul că, în ceea ce privește acest referendum, PDM a avut intențiile și planurile sale, în pofida înțelegerilor. În aceste planuri nu intra nici într-un fel organizarea unor alegeri locale anticipate. Probabil, dar și sigur, PDM nu a respectat și ceva din înțelegerea prealabilă cu PSRM”, a precizat comunistul.

Potrivit lui Voronin, înlăturarea din funcție și arestarea lui Dorin Chirtoacă, numirea lui Nistor Grozavu – primar interimar, ulterior, prin dispoziție, numirea Silviei Radu în aceeași funcție, eliberarea sub control judiciar cu o săptămână înainte de referendum a lui Dorin Chirtoacă din arest la domiciliu și în final – referendumul eșuat, a legitimat definitiv luarea în captivitate a Primăriei de către PDM.

„Iată care a fost tot scenariul. Așa arată combinația cu multe mișcări a PDM, pe care a reușit să o realizeze cu ajutorul PSRM. Din această cauză, referendumul desfășurat în scopul revocării lui Chirtoacă și-a pierdut sensul. Cei mai infirmați din locuitorii ai capitalei, nu au rămas neobservați. Pentru mulți alegători a devenit clar că PSRM a folosit campania de demitere a lui Dorin Chirtoacă, exclusiv în scopul de a-și face imagine înainte de alegerile parlamentare. Noi, PCRM, nu ne bucurăm de respectiva situație, dar, totuși, data viitoare chișinăuienii ar trebui să se gândească mai bine, mai responsabil pentru cine își dau votul”, a punctat liderul PCRM.

Vladimir Voronin a mai afirmat că, la acest referendum, comuniștii au procedat așa cum le-a spus conștiința. „PCRM va sprijini toate cazurile și orice inițiative, propuneri, referitor la înlăturarea de la putere a oricăror structuri sau a unei persoane concrete, de orice nivel. Altfel, nu vom putea niciodată lichida mafia, care s-a înrădăcinat foarte puternic în RM. Nu e vina noastră, ci e nenorocirea noastră că PSRM în cârdășie cu PDM au înșelat și pe chișinăuienii și pe părtașii lor”, a conchis Voronin.

Mihaela Rotari

Share