Alexandru Tănase dezvăluie de ce a acceptat să revină la conducerea Ministerului Justiției: „Am urmat o regulă…”

Alexandru Tănase dezvăluie de ce a acceptat să revină la conducerea Ministerului Justiției: „Am urmat o regulă…”

Ministrul Justiției, Alexandru Tănase, în cadrul unui interviu pentru radiochisinau.md, a vorbit despre ce l-a determinat să revină la conducerea Ministerului Justiției, informează Oficial.

„Nu există un răspuns simplu la această întrebare, pentru că există mai multe circumstanțe. Dar, în principal, eu mereu am urmat o regulă în această viață și asta m-a ajutat: atunci când ai posibilitatea să schimbi ceva sau să faci ceva – această posibilitate nu trebuie să o ratezi. Astăzi noi suntem într-o situație destul de proastă cu justiția. Cred că atât de prost lucrurile nu au mers de mult timp. Și cred că soarta mi-a oferit o posibilitate de a veni cu anumite schimbări, de a îmbunătăți anumite lucruri. Cred că este posibil”, a precizat el.

În același timp, Tănase a efectuat o caracteristică justiției din Republica Moldova.

„Nu știu dacă poți caracteriza în câteva cuvinte un sistem. Nu-l conduc eu, din păcate. Justiția este independentă. Ministerul Justiției doar promovează politici și prin aceste politici deblochează anumite situații, face un click pentru a porni anumite reforme sau procese. Asta și este specificul și elementul – dificultate al reformei judiciare. Ea nu poate fi efectuată în mod administrativ. Probleme există foarte multe. Avem o problemă chiar de ordin logistic: acea reformă a hărții judiciare care a fost inițiată trebuie finalizată; au fost mai multe erori comise în acest sens. Avem o problemă în partea de efectuare a justiției nemijlocit: mă refer la procedurile de aplicare a măsurilor preventive. Controlul judiciar asupra măsurilor preventive s-a transformat într-o formalitate, ceea ce este foarte grav pentru că afectează drepturile și libertățile fundamentale ale omului. Nu cred că cineva este mulțumit de modul cum își exercită atribuțiile și funcțiile legale Consiliul Superior al Magistraturii. Trebuie să vedem exact ce facem cu inspecția judiciară pentru a oferi mai multă independență în luarea deciziilor. Trebuie fluidizat sistemul de aplicare a sancțiunilor pentru judecătorii care greșesc. Sunt foarte detalii și toate puse la un loc afectează calitatea actului de justiție și generează nemulțumirea societății vizavi de justiția moldovenească. În mare, unele dintre aceste deficiențe pot fi corectate chiar și în termeni restrânși”, a conchis el.

Mihaela Rotari

Share