Deputați din Parlamentul European, senatori italieni și diaspora – la deschiderea primului birou de reprezentanță din Orhei în Italia

Deputați din Parlamentul European, senatori italieni și diaspora – la deschiderea primului birou de reprezentanță din Orhei în Italia

Deputați din Parlamentul European, senatori italieni, reprezentanții Primăriei Bolognei și alți oficiali italieni au participat la deschiderea primului birou de reprezentanță din Orhei în Italia, potrivit unui comunicat de presă.

„La Bologna s-a deschis prima reprezentanță a orașului Orhei în străinătate. Aceasta a fost deschisă în cadrul programului „Moldova e casa mea” inițiat de Primarul orașului Orhei, liderul Partidului Șor, Ilan Șor. Programul oferă asistență în ceea ce privește relocarea și ocuparea forței de muncă în țara de origine a cetățenilor moldoveni care lucrează în Italia. Reprezentanții Parlamentului European care reprezintă cel mai influent grup al acestuia –  Partidul Popular European – Fulvio Martusciello și Elisabetta Gardini, șeful delegației italiene al Partidul Popular European din Parlamentul European – au participat la ceremonia de deschidere a reprezentanței Orhei”, se menționează în comunicat.

„Reprezentanții Parlamentului European au apreciat înalt inițiativa lui Ilan Șor de a deschide o reprezentanță a Republicii Moldova în Italia, având în vedere numărul de cetățeni moldoveni care locuiesc în această țară și și-au exprimat disponibilitatea de a sprijini această inițiativă. Ei și-au exprimat admirația pentru dezvoltarea cuprinzătoare a Orheiului, transformarea sa într-un oraș european. Elisabetta Gardini, una dintre cele mai proeminente figuri din Partidul Popular European, a declarat că intenționează să viziteze Orheiul și a dansat cu plăcere hora moldovenească. Printre oaspeții de rang înalt, prezenți la eveniment a fost și membrul membrul Senatului Italiei, Președintele Asociației Interparlamentare de Prietenie Italia – Moldova, Fabrizio Di Stefano. Potrivit lui, deschiderea reprezentanței Orhei la Bologna este un pas extrem de important, demn de orice sprijin posibil. De asemenea, s-a remarcat actualitatea fără precedent și promptitudinea acestei inițiative a lui Ilan Șor. Această aspirație de a întoarce compatrioții la patrie, oferindu-le muncă, mijloace pentru relocare, amnistie de la impozite și alte condiții pentru o viață decentă, deja îl evidențiază pe Șor din rândul altor politicieni moldoveni”, a comunicat sursa.

La deschiderea reprezentanței din Bologna au participat și reprezintanți ai Primăriei din Bologna – membrul Consiliului municipal Marco Lisei și consilierul municipal pentru relații internaționale, reprezentantul oficial al primarului Bologniei la acest eveniment, Marco Lombardo. Potrivit acestora, proiectul lui Ilan Șor este asigurat cu asistența municipalității Bologna. Reprezentanții oficiali ai orașului italian au mai vorbit despre necesitatea dezvoltării cooperării dintre Bologna și Orhei.

În discursul său, vicepreședintele Partidului „Șor”, Marina Tauber, a subliniat că ideea proiectului a apărut ca urmare a unei analize a situației demografice amenințătoare în Republica Moldova. Potrivit acesteia, dinamica plecării concetățenilor în străinătate provoacă o anxietate reală, iar pentru a o schimba, sunt necesare măsuri extraordinare. În prezent – la nivelul Orheiului, unde în ultimii doi ani, de la alegerea primarului Ilan Șor, s-au produs schimbări semnificative spre bine, inclusiv deschiderea de noi locuri de muncă. „Biroul pe care îl deschidem vă va informa despre locurile vacante din Orhei, despre salariile pe care le vor garanta, despre schimbările pozitive care au loc în orașul natal”, a spus Marina Tauber. De asemenea, Marina Tauber a menționat că această inițiativă, ca și alte inițiative ale Partidului Șor, este testată mai întâi la Orhei și apoi va fi extinsă la întreaga țară.

Prin intermediul unei conexiuni video organizate, primarul de Orhei, liderul Partidului Șor, Ilan Șor s-a adresat publicului. El a salutat cu căldură pe concetățenii adunați în Bologna. El a subliniat că mulți politicieni din Moldova încearcă să folosească diaspora moldovenească în scopuri politice. Ideea lui este diametral opusă: „Folosiți-vă de noi! Folosiți-vă de determinarea și dorința noastră de a vă oferi orice sprijin, fără a cere nimic în schimb. Folosiți-vă de angajamentul nostrum de a vă întoarce la patrie, de a vă oferi o slujbă în Moldova, de a crea condiții acceptabile pentru o viață normală, deplină” a declarat Ilan Șor.

Primarul de Orhei a subliniat că reprezentanța din Bologna poate fi folosită de cetățenii Republicii Moldova ca loc de întâlniri și comunicare.

La inițiativa liderului Partidului Șor, susținută de organizația publică „Pentru Orhei”, consiliul municipal al orașului a decis asupra eliberării cetățenilor care doresc să se întoarcă la patrie de toate taxele locale. În plus, tuturor celor care se întorc vor fi garantate nu doar o muncă stabilă, ci și o plată specială unică de la Ilan Șor, în mărime de 500 de euro. Cei care se întorc la serviciul public vor putea să se bazeze pe locuințe sociale, care deja se construiesc la Orhei.

În cazul succesului, partidul Șor intenționează să inițieze la nivel Parlamentar adoptarea Programului național de întoarcere a compatrioților la patrie.

img_9933

img_1174

img_1034

img_0931

img_0345

img_0115

img_0139

26142296_1533160513448055_203343950_o

26178022_1533160533448053_471809177_o

Mihaela Rotari

Share