Ex-președinte al Curții: „Abrogarea actului de numire a dnei Domnica Manole nu poate avea ca efect încetarea mandatului acesteia”

Ex-președinte al Curții: „Abrogarea actului de numire a dnei Domnica Manole nu poate avea ca efect încetarea mandatului acesteia”

Fostul judecător și președinte al Curții Constituționale a Republicii Moldova (CCM), Alexandru Tănase, a venit cu o opinie la adoptarea Declarației Parlamentului cu privire la caracterul captiv al CCM, dar și de anulare parțială a proiectului hotărârii cu privire la numirea unui judecător la CCM, în speță a candidaturii Domnicăi Manole, transmite OFICIAL.

Alexandru Tănase afirmă că actele descalificante pentru niște politicieni care se respectă pe ei și care respectă valorile statele de drept.  „Declarația privind recunoașterea „caracterului captiv al CCM”, este o declarație politică care reflectă viziunile celor care au votat-o și trebuie tratată ca atare. Aici nu prea ai ce comenta”, spune Alexandru Tănase.

Cât privește constituționalitatea revocării judecătorului Domnica Manole, Alexandru Tănase a specificat că „ar fi fost util pentru parlamentarii care au votat aceasta HP”, să fi citit Hotărârea CCM nr. 18 din 02.06.2014, privind controlul constituționalității Legii nr. 109 din 3 mai 2013.

„Potrivit acestei hotărâri, orice întrerupere a mandatelor judecătorilor Curții Constituționale de către Parlament reprezintă o imixtiune nepermisă în activitatea Curții Constituționale.  O astfel de intervenție, reprezintă o încălcare a principiului independenței CCM și este contrară principiilor inamovibilității și independenței judecătorilor săi [articolele 134 alin. (2) și 137 din Constituție]. Din această hotărâre rezultă implicit faptul că orice normă legală ori modificare legislativă,  care ar afecta mandatul judecătorilor Curții Constituționale se consideră neconstituțională ab initio”, spune Alexandru Tănase.

Totodată, el menționează că o altă hotărâre a CCM, nr. 8 din 20.05.2013, CCM a stabilit expres că votul odată consumat nu poate fi revizuit, mai exact abrogarea actului de numire a judecătorului constituțional nu produce niciun efect juridic.

„În scopul garantării independenței persoanei ce exercită o funcție de demnitate publică, normele constituționale și legale impun respectarea exercitării termenului mandatului. Mai mult ca atât: nici Constituția și nici Legea cu privire la CCM nu prevede o procedură de revizuire a votului pentru numirea unui judecător constituțional. O astfel de procedură nici nu poate fi prevăzută. Dacă s-ar admite posibilitatea revenirii, după o perioadă, la voturile exprimate pentru adoptarea unor hotărâri de numire a judecătorilor constituționali, reieșind din interese politice sau personale de moment, ar fi fost compromisă independența CCM, autoritatea legislativă a statului,  și securitatea raporturilor juridice. Astfel, abrogarea actului de numire a dnei Domnica Manole nu poate avea ca efect încetarea mandatului acesteia”, mai spune Alexandru Tănase.

Fostul președinte al CCM mai spune că atacurile asupra judecătorilor constituționali sunt acțiuni descalificante pentru oamenii politici și incompatibile cu valorile statului de drept.

Cristina Parfeni

Share