(EDITORIAL) Despre liderii care nu sunt lideri şi care ne duc în… nicăieri
Prea mare este orgoliul politicianului pentru a realiza ceva cu adevărat sincer pentru oameni. Nu zic, în ultimul timp vedem tot mai multe „binefaceri” și „susțineri” adresate cetățenilor RM. Dar ele vin de la cei care au mărit salariile, dar şi au scumpit produsele. De la cei care scumpesc motorina cu „10 bani”, apoi o ieftinesc cu „5 bani”. De la cei care îţi dau salariul în lei, dar de fapt te obligă să cumperi ceea ce se calculează ca şi preţ în euro.
Oare când se va trezi moldoveanul și va conștientiza că, nu noi trebuie să muncim pentru politicieni, ci ei pentru noi? Va veni oare ziua în care cetățeanul va percepe cât de grav este mințit? Nu, nu chem oamenii la luptă, ci mai degrabă fac apel la conştiinţa lor națională.
Cu părere de rău, nu avem lideri care să ne „lumineze” calea, ba, din contra, „seamănă” şi mai multă ceaţă, „bagă” multe substraturi și înșelătorii. Unii strigă în gura mare că ne duc în „Uniunea Europeană”, chiar dacă nici ei nu cred în ceea ce spun şi chiar dacă ştiu că integrarea în UE nici nu este posibilă cu o asemenea corupție.
Alții strigă „Rusia” sau „Uniunea Vamală” şi eu cred că această categorie de oameni și politicieni are nevoie de o reîmprospătare a memoriei. În acest sens, mult i-ar ajuta o discuție cu cei care au trecut prin adevăratul „iad” pe pământ (Siberia). Sau poate susținătorii Federației Ruse se conduc de realitățile de astăzi? Probabil, însă și aici trebuie să fii orb ca să nu vezi cât de nemiloasă este această țară (conducere) şi cum se comportă inclusiv pe arena internaţională.
Următoarea categorie sunt cei care strigă: „Unire”, „Unitate națională”, „Basarabia – pământ românesc”. Pare a fi un vis, dar, realmente, așa și este. Aici nu am să fac o declarație senzaţională sau o descoperire de ultima oră, însă noi nu avem lideri unioniști, care, într-ADEVĂR susțin și realizează fapte doar pentru unirea celor două state. Noi avem pseudolideri unioniști, care de zeci de ani doar asta și pot face – să strige în campaniile electorale sau cu un an înainte de acestea, despre marele lor „ideal”.
Altă categorie, ar fi cei, care vorbesc despre independența, neutralitatea și statalitatea Moldovei. Aceștia, la rândul lor, consideră, la modul serios, că Republica Moldova se bucură pe deplin de libertate și nu avem nevoie de nici o coeziune sau aderare, dat fiind faptul că suntem independenți și avem posibilitatea să ajungem la o creştere economică, care ne-ar asigura traiul. Pe cei din această categorie vreau să-i felicit, că prea ușor au fost prostiți, dar le doresc să iasă din acel „confort” psihologic și să privească real viața.
Și aici, probabil, vă întrebați: Dar, ce facem? Care e soluția? Nu sunt expert în strategie, în politică, geopolitică, însă știu una: Dacă ne-am exprima exact la fel de bine gândurile în fața politicienilor, a oamenilor de cultură, a celor de peste hotare, populației simple, așa cum o facem cu o „jumătate de vorbă” la o cafea, ceai sau bere, am schimba ceva. În primul rând, vom arăta că noi avem o credință, o concepție și un punct de vedere, care ar putea influența sute sau chiar mii de oameni.
Prea frumos scria Mihai Eminescu: „Cel mai mare păcat al oamenilor e frica, spaima de a privi în față și-a recunoaște adevărul. El e crud, acest adevăr, dar numai el folosește”.
Mihaela Conovali