Declarație: „Parlamentul se pare că a supraapreciat ceea ce a făcut…au făcut lucrul cu jumătăți de măsură”

Declarație: „Parlamentul se pare că a supraapreciat ceea ce a făcut…au făcut lucrul cu jumătăți de măsură”

Directorul programului de monitorizare a proceselor democratice din cadrul Promo-LEX, Pavel Postica, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, a vorbit despre analiza Promo-LEX cu privire la recomandările Comisiei de la Veneția și realizările guvernării, informează Oficial.

„Parlamentul se pare că a supraapreciat ceea ce a făcut el, or, ei au zis că au acceptat de principiu majoritatea recomandărilor care au parvenit de la Comisia de la Veneția, însă în realitate au făcut lucrul cu jumătăți de măsură, așa cum se întâmplă de obicei în Republica Moldova. Da, se pare că ceva-ceva au făcut, dar nu până la urmă și putem să mergem pe exemple mai exacte”, a menționat el.

Prin urmare, el a vorbit despre constatările Promo-LEX în analiza asupra executării rcomandărilor Comisiei de la Veneția.

„Spre exemplu, Comisia de la Veneția a recomandat sau una din recomandările fundamentale este existența unui consens larg în societate pe tema modificării sistemului electoral. Or, aici Parlamentul a zis că a executat această recomandare a Comisiei de la Veneția prin faptul că au avut un consens politic major, pentru că sistemul electoral a fost modificat cu o majoritate impunătoare în Parlament, adică un consens politic, într-adevăr, a existat, dar pe de altă parte, n-a existat un consens social. Și acest consens social putea fi atins, așa cum a fost recomandat inclusiv de mulți participanți la acele discuții publice care au fost organizate de Parlament, printr-un referendum. Și atunci orice întrebare sau orice suspiciune vizavi de un consens referitor la modificarea sistemului electoral ar fi dispărut. În continuare, noi vedem că Parlamentul nu doar că nu a organizat un referendum cu privire la aprobarea acestei legi pentru a atinge acest consens național, mai mult, se pare că se pun obstacole pentru organizarea acum a acestui referendum, care la fel poate fi privit nu doar ca referendum de abrogare a Legii 154, prin care a fost implementat sau pus în aplicare sistemul electoral mixt, ci și ca un mecanism de atingere a consensului național. Or, dacă un astfel de referendum ar pica, înseamnă că au avut dreptate acei politicieni care au votat în Parlament trecerea la sistemul electoral mixt”, a conchis el.

Mihaela Rotari

Share