Vicepremierul Bălan, la Viena: După mulți ani de stagnare, am identificat soluții pentru problemele de pe ambele maluri ale Nistrului

Vicepremierul Bălan, la Viena: După mulți ani de stagnare, am identificat soluții pentru problemele de pe ambele maluri ale Nistrului

Doar prin voință politică vom reuși să identificăm soluții și să ne mișcăm înainte în rezolvarea problemelor populației de pe ambele maluri ale Nistrului. Declarația a fost făcută de Gheorghe Bălan, Vicepremier pentru Reintegrare, în cadrul unui briefing de presă privind rezultatele discuțiilor în formatul „5+2” privind reglementarea transnistreană, la Viena, Austria.

Vicepremierul a spus că eforturile depuse de autoritățile moldovenești, prin intermediul platformelor existente, zecile de întâlniri ale grupurilor de lucru, întrevederile în cadrul Comisiei Unificate de Control, dar și discuțiile la nivel de reprezentanți politici au dat rezultate.

„Astfel, după mai mulți ani de stagnare, am identificat mai multe soluții pentru problemele de pe ambele maluri ale Nistrului. Mă refer la restabilirea legăturii telefonice – fixă și mobilă, oferirea posibilității tinerilor din Transnistria să-și apostileze diplomele și să beneficieze de programele de studii oferite de Uniunea Europeană, soluționarea problemelor cu care se confruntau școlile cu predare în limba română – chiria exagerată, prețuri mari ale serviciilor comunale. Un alt subiect important este accesul la pământurile din Dubăsari, sperăm că în următoarele 60 de zile țăranii își vor putea prelucra loturile. Un pas simbolic este și deschiderea podului Gura Bâcului-Bâcioc, ce va simplifica viața locuitorilor din satele din apropiere”, a enumerat Bălan.

Viceprim-ministrul moldovean a mai spus că se atestă nu doar schimbarea atmosferei, ci se va schimba și situația pe ambele maluri ale Nistrului. „Suntem siguri că ne apropiem de subiectul principal, pe care urmează să-l discutăm, privind un statut juridic special pentru regiunea transnistreană”, a subliniat oficialul.

La rândul său, așa-numitul ministru al afacerilor externe de la Tirapol, Vitalii Ignatiev, s-a declarat mulțumit de discuțiile de la întrevedere, dar și de rezultatele atestate, însă a spus că mai sunt multe subiecte ce necesită atenție sporită. „Considerăm necesar că continuăm munca supra prevederilor protocolului de la Berlin, semnat anul trecut, în mod special a punctelor 5 și 6. De asemenea, trebuie să ne concentrăm pe problemele social-economice, cum ar fi băncile, căile ferate, etc.. Sperăm că și pe viitor vor fi ascultați toți participanții și vom avea rezultate”, a spus Ignatiev.

Reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE din partea Austriei pentru procesul de reglementare transnistreană, Wolf Dietrich Heim, a spus că partenerii internaționali așteaptă de la autoritățile de la Chișinău și Tiraspol voință politic, pentru a soluționa problemele cu care se confruntă locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului și pentru a înregistra progrese în reglementarea transnistreană. „Partenerii internaționali doresc rezultate concrete și efecte palpabile pe ambele maluri ale Nistrului, urmare a subiectelor la care s-a ajuns la consens”, a subliniat oficialul.

Şeful misiunii OSCE în Republica Moldova, Ambasadorul Michael Scanlan, a apreciat discuțiile în formatul 5+2 drept consistente și a subliniat că, potrivit partenerilor internaționali și mediatorilor, părțile implicate au înregistrat progrese în reglementarea transnistreană.

„Aceste discuții și eforturi vor continua, este vorba de un angajament comun, de progres și de dorința de a schima lucrurile – anume asta am auzit și astăzi în cadrul discuțiilor”, a subliniat Ambasadorul.

Mihaela Rotari

Share