Cristina Iovu și Anatolie Cîrîcu au rămas fără medaliile de la Jocurile Olimpice din 2012, pentru dopaj

Cristina Iovu și Anatolie Cîrîcu au rămas fără medaliile de la Jocurile Olimpice din 2012, pentru dopaj

Comitetul Internațional Olimpic i-a descalificat (prin decizia Comisiei de Disciplină a Comitetului Internațional Olimpic din 10.11.2016, publicată  pe pagina oficială a CIO pe data de 21.11.2016) pe sportivii moldoveni pentru dopaj de la Jocurile Olimpice din anul 2012, retrăgându-le totodată și medaliile. Aceste sancțiuni au venit ca urmare a unor noi analize făcute asupra eșantioanelor prelevate în timpul Jocurilor Olimpice de la Londra, potrivit unui comunicat de presă.

Analizele s-au realizat prin noi metode științifice, dezvoltate în ultimii ani. Conform deciziei Comisiei de Disciplină a Comitetului Internațional Olimpic, Cristina Iovu și Anatolie Cîrîcu au fost depistați pozitiv cu substanţa dehydrochlormethyltestosterone (turinabol), un steroid anabolizant.

Astfel, Comitetul Internațional Olimpic a obligat sportivii să restituie medaliile și diplomele, iar Comitetul Național Olimpic din Moldova trebuie să asigure implementarea imediată a deciziilor CIO. 

Încurajarea practicării unui sport curat în vederea protejării sănătăţii sportivilor şi respectării principiului de fair-play în sport trebuie să fie obiectivul de bază al tuturor structurilor sportului și organizațiilor implicate în pregătirea sportivilor de performanță.

În scopul combaterii fenomenului de dopaj în sport vom solicita Agenției Naționale Antidoping să realizeze un amplu program de testări în cadrul Campionatelor Republicii Moldova pe ramuri de sport, cât și în perioada stagiilor de pregătire. Astfel, nu vom admite ca sportivii din Republica Moldova să fie depistați la consum de substanțe interzise în cadrul competițiilor internaționale.

Agenţia Naţională Antidoping trebuie să desfăşoare ample campanii de informare a sportivilor, antrenorilor, medicilor sportivi, alt personal ce asistă sportivii; este nevoie de un amplu program de prevenire și combatere a dopajului în sport, aliniere la noul cod mondial antidoping și practicile României în combaterea dopajului.

Ministerul Tineretului și Sportului va înființa o comisie specializată în examinarea fenomenului dopajului în Republica Moldova, care va veni cu propuneri la modificarea și completarea cadrului normativ de prevenire și combatere a dopajului în sport.

 

 

Mihaela Rotari

Share