Astăzi a avut loc Congresul XXII Ordinar al Federației Moldovenești de Fotbal

Astăzi a avut loc Congresul XXII Ordinar al Federației Moldovenești de Fotbal

Pe 26 aprilie 2024, la Centrul echipelor Naționale de fotbal de la Vadul lui Vodă, a avut loc cel de-al XXII-lea Congres Ordinar al Federației Moldovenești de Fotbal.

Congresul a fost deschis de către președintele FMF, Leonid Oleinicenco, cu un mesaj de salut către delegaţi și cu prezentarea oaspeților de onoare. Cu un minut de reculegere au fost onorați personalități din lumea fotbalului trecute în neființă în ultimul an.

La eveniment au fost prezenți 95% din delegații cu drept de vot. De asemenea, la Adunare au asistat în calitate de invitați de onoare Răzvan Burleanu, membru european în Consiliul FIFA și președinte al Federației Române de Fotbal, Jozef Kliment, consilier în Departamentul Asociații Naționale UEFA, Constantin Tampiza, ex-președinte al FMF, Pavel Cebanu, președinte de onoare al FMF.

Cu un mesaj de salut din partea președintelui UEFA, Aleksander Ceferin a venit Jozef Kliment, consilier în Departamentul Asociații Naționale UEFA. Reprezentantul UEFA a vorbit despre valorile de bază ale fotbalului european și de contribuția importantă a fiecărui membru asociat la dezvoltarea sportului nostru drag. Noua Strategie UEFA a permis să mărim plățile de solidaritate, a dezvoltat competițiile de club și a permis țărilor mici, precum Moldova să aibă posibilitatea de a juca alături de cluburile mari europene. Totodată, grație Strategiei FMF, fotbalul de bază în Republica Moldova a cunoscut o ascendență fără precedent. Federația a instalat peste 600 de terenuri de diferite dimensiuni în toată țara, care au contribuit la dezvoltarea fotbalului în Republica Moldova. Astfel, UEFA consideră că alocațiile financiare au fost utilizate corect, conform planului de acțiuni și UEFA va continua să susțină FMF și în viitor, ca un partener de încredere și serios, pentru dezvoltarea continuă a fotbalului.

Tradițional, un mesaj emoționant pentru cei prezenți la eveniment a transmis și Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal. Acesta a subliniat importanța prieteniei dintre cele 2 țări și federații. A apreciat înalt activitatea FMF, în special managementul coordonat de președintele Leonid Oleinicenco și a remarcat în mod special lansarea Academiei FMF, un sistem educațional sportiv, care va aduce un salt calitativ la nivel de administrare sportivă în Republica Moldova. Răzvan Burleanu a menționat și despre transferul de bune practici europene către țara noastră, atât la nivel managerial, cât și legislativ. Un traseu stabil al bunei guvernanțe va garanta o dezvoltare sigură și durabilă a fotbalului și a țării în general.

Viorel Jardan, moderatorul Congresului, a prezentat informația provizorie conform căreia adunarea a întrunit cvorumul necesar, deliberativ, iar componențele comisiilor au fost votate în conformitate cu prevederile Statutului FMF.

De asemenea, au fost aprobate regulile de lucru de procedură internă ale Congresului (ordinea și timpul prezentărilor, dezbaterilor, luărilor de cuvânt etc.). În același timp, au fost aprobate hotărârile/propunerile Comitetului Executiv al FMF din 2023-2024. Congresul a aprobat Raportul de activitate al Președintelui și raportul financiar al FMF și al organului de audit pentru anul 2023.

Agenda a fost realizată în totalitate.

Următorul Congres ordinar al FMF va avea loc nu mai târziu de data de 22 ianuarie 2025. Data și ziua va fi stabilită ulterior de către Comitetul Executiv al FMF.

Share