Tomac: Chiar dacă am decis să nu mai candidez aici, acţiunile mele politice în relația cu R. Moldova nu încetează nici o clipă

Tomac: Chiar dacă am decis să nu mai candidez aici, acţiunile mele politice în relația cu R. Moldova nu încetează nici o clipă

Deputatul Eugen Tomac, președinte executiv al Partidului Mișcarea Populară, şi-a prezentat, miercuri, la Chişinău, raportul de activitate pentru mandatul de parlamentar în Legislatura 2012 – 2016. În cadrul conferinţei de presă „Raport de activitate – 4 ani în slujba românilor din R. Moldova în Parlamentul de la Bucureşti”, Eugen Tomac a trecut în revistă cele mai importante proiecte de lege pe care le-a iniţiat, precum şi acţiunile pe care le-a desfăşurat în sprijinul românilor din Republica Moldova, potrivit unui comunicat de presă.

„Acum 4 ani, un număr impresionant de români din Republica Moldova mi-au acordat încrederea de a-i reprezenta în Parlamentul de la Bucureşti. Astăzi, la încheierea mandatului de patru ani, consider că am obligaţia şi, mai ales, responsabilitatea să prezint, în faţa celor care m-au ales, un raport al activităţii pe care am desfăşurat-o. Am ales să pun pe hârtie cele mai importante dintre realizările celor patru ani, pentru a le face cunoscute tuturor celor interesaţi. Eu am satisfacţia că sunt iniţiatorul unor iniţiative legislative unice, pe care nimeni nu le-ar fi iniţiat. Printre acestea, proiectul de lege privind reducerea taxelor consulare cu 90% în procesul de redobândire a cetățeniei române, declararea zilei de 27 martie drept zi de sărbătoare națională, acordarea unui ajutor foștilor deținuți de la Tiraspol sau acordarea cetățeniei românilor de pretutindeni”, a declarat Eugen Tomac.

În cadrul aceluiaşi eveniment, Eugen Tomac a anunţat că nu va mai candida pentru un nou mandat de deputat pentru românii din Republica Moldova, dar încredinţează acest loc tânărului Constantin Codreanu.

„Chiar dacă am decis să nu mai candidez aici, acţiunile mele politice în relația cu Republica Moldova nu încetează nici o clipă. Consider că este nevoie de voci noi în Parlamentul de la București, care să vină de la fața locului și care să susțină cauza românilor din R. Moldova. Las locul unor oameni noi în care cred, oameni implicați, activi și pregătiți. Proiectul major este Unirea Republicii Moldova cu România, iar cei doi candidați ai Partidului Mișcarea Populară din Republica Moldova, Constantin Codreanu (Camera Deputaţilor) și Doru Dendiu (Senat), sunt oamenii cei mai dedicați acestei cauze”, a spus Eugen Tomac.

În contextul alegerilor parlamentare din România de la 11 decembrie 2016, Eugen Tomac a subliniat că Partidul Mișcarea Populară al cărui președinte executiv este, va face o alianță la guvernare doar dacă partidele care vor forma majoritatea parlamentară vor accepta înfiinţarea unui Minister al Reunificării. „Relaţia cu Republica Moldova este prioritară şi aşa trebuie să rămână”, a afirmat Eugen Tomac.

Totodată, Eugen Tomac a anunţat că fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, se va afla sâmbătă, 26 noiembrie, la Chişinău. „Traian Băsescu este omul politic cel mai apropiat de românii din Republica Moldova şi a ţinut neapărat să vină la Chişinău pentru a dialoga cu ei. Diferența este că acum, Traian Băsescu vine acasă la propriu, fiind de curând şi cetăţean al Republicii Moldova. Îi aşteptăm pe toţi românii care vor să-l revadă pe preşedinte sâmbătă, 26 noiembrie 2016, ora 11.00, la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău”, a conchis Eugen Tomac.

Mihaela Rotari
Share