Președintele Dodon va invita, din nou, liderii partidelor parlamentare la discuții. Detalii
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, consideră că dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate pot fi evitate doar prin alegerea Zinaidei Greceanîi în calitate de Președinte al Parlamentului, în următoarele zile. Declarații în acest sens au fost făcute de șeful statului pentrutass.ru, informează OFICIAL.
Igor Dodon a declarat că, după eșecul negocierilor, în restul zilelor, care au mai rămas, este o posibilitate teoretică de a evita alegerile anticipate.
„Cu condiția că Parlamentul o alege pe Zinaida Greceanîi, lidera PSRM – formațiune care a câștigat alegerile – în calitate de Speaker. Alți candidați, în afară de Greceanîi, pur și simplu nu au nici o șansă de a fi aleși în această funcție”, a spus Dodon, precizând că nu exclude că, înainte de amenințarea de dizolvare a Parlamentului, toate partidele vor fi mult mai deschise spre comunicare.
Potrivit lui Igor Dodon, PSRM insistă pe funcția de Speaker, pentru că este un garant pentru susținerea șefului statului, având în vedere că precedenta coaliție de guvernare, timp de 2,5 ani de 5 ori l-a suspendat temporar pentru a semna unele proiecte, care nu au fost susținute de el.
Totodată, Igor Dodon a mai spus că, dacă partidele nu vor ajunge la un consens, va cere Curții Constituționale motivele de bază necesare pentru dizolvarea Parlamentului, amintind că – Curtea Constituțională urmează să facă o claritate referitor la termenul-limită de dizolvare a Parlamentului: trei luni după 9 martie – data aprobării rezultatelor alegerilor parlamentare de către Curtea Constituțională, sau după 21 martie – data ședinței de constituire a noului Parlament.
„După răspunsul CC, voi invita, din nou, liderii partidelor parlamentare pentru consultări privind numirea alegerilor parlamentare anticipate. Anticipatele sunt un scenariu nedorit pentru RM, care se confruntă cu o criză economică severă. Aceste alegeri ne vor costa aproximativ 100 milioane lei, ce vor trebui fi alocate din bugetul de stat. Dacă ele nu vor schimba în mod semnificativ balanța în Parlament, iar părțile care au trecut, nu vor găsi un numitor comun, va fi o amenințare ca statul să fie distrus”, a mai spus Dodon.
Doina Secrieru