Tinerii pasionați de inovații au creat prototipuri pentru afișarea informațiilor privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale

Tinerii pasionați de inovații au creat prototipuri pentru afișarea informațiilor privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale

Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat că, ieri, 26 mai 2019, au fost desemnați câștigătorii ediției a II-a a InnoVoter, laborator de creație în domeniul electoral, informează OFICIAL.

Potrivit unui comunicat de presă, timp de 3 zile, 30 de tinere și tineri pasionați de inovații, au creat prototipuri pentru afișarea informațiilor privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale.

„Laboratorul a fost organizat de Comisia Electorală Centrală și PNUD Moldova, în cadrul proiectului „Consolidarea democrației prin alegeri incluzive și transparente”. Participanții la InnoVoter au fost ghidați de mentori și au lucrat la ideile lor în câte 6 echipe. Dintre acestea, juriul a desemnat trei prototipuri învingătoare. Toate echipele au primit diplome, produse și accesorii IT”, se spune în comunicat.

Potrivit CEC, locul I a fost obținut de Echipa iMinte, formată din 5 tineri developeri și designeri, elevi ai Liceului ,,Orizont” (Durlești), cei care la ediția din 2018 au ocupat locul III.  „A fost greu. Ne bucurăm că noi suntem cei care am realizat acel design, care va fi unul transparent și ușor de utilizat pentru cetățeni, dar și pentru jurnaliștii de investigații. Acum suntem foarte mulțumiți, având în vedere că ne-am demonstrat nouă că putem și suntem demni de locul I”, spune Mihail Lavric, membru al echipei decernate.

Pe locul II s-a clasat Echipa SPQR, constituită din 3 studenți ai Universității Tehnice din Moldova și 2 tineri înregistrați în mod individual. Locul III a revenit celor 5 tineri din Echipa Breaking Changes. „Proiectele prezentate au fost foarte complexe, dar au fost toate minunate. Toți participanții au fost pur și simplu fantastici, iar acum CEC, ca și anul trecut, pe baza prototipului echipei câștigătoare, va construi platforma de afișare a datelor privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale”, spune Alexandru Balmoș, șeful Direcției tehnologii informaționale și gestionarea listelor electorale, CEC.

De menționat că, în ultimii opt ani, PNUD a sprijinit Comisia Electorală Centrală la dezvoltarea sistemului informatic electoral. Eva Bounegru, manageră de proiect la PNUD, a spus: „Juriului i-a fost și mai dificil anul acesta să desemneze câștigătorii pentru că toate prezentările au fost foarte bune. Printre criteriile de jurizare a fost și inovația și aici participanții s-au descurcat excelent”.

Doina Secrieru

Share