Recomandările ANSA în ajunul sărbătorilor de Paşti
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), în ajunul sărbătorilor de Paşti, oferă sfaturi pentru consumatori la procurarea produselor pentru masa de sărbătoare.
Pentru ca produsele achiziționate să nu prezinte un pericol pentru sănătate, ANSA recomandă ca produsele alimentare să fie procurate numai din locuri special amenajate şi autorizate, care asigură condiţiile igienico-sanitare specifice şi unde există certitudinea că aceste produse au fost supuse controlului sanitar-veterinar (magazine, depozite angro, pieţe agroalimentare):
- procuraţi carnea în stare proaspătă numai în locuri autorizate: măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe; carnea trebuie să fie elastică, de o culoare de la roz-pal până la roşu închis, în urma apăsării cu degetul să revină la forma iniţială și să nu prezinte suprafaţa lipicioasă, urât mirositoare. Atrageţi atenţia la prezenţa ştampilei de control sanitar-veterinar
- la procurarea peştelui în stare proaspătă atrageţi atenţia ca suprafaţa acestuia să fie curată, cu un strat uniform de solzi, culoarea potrivit speciei, bronhiile roşii, cu nuanţă caracteristică speciei, fără rupturi
- la procurarea ouălor examinaţi aspectul lor exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, întreagă şi fără pete, obligatoriu trebuie să fie prezentă marcarea individuală pe ou. Data indicată pe ou este data ouatului, data limită de consum nu poate depăşi 28 de zile de la ouat
- la procurarea cozonacului şi altor produse alimentare citiţi cu atenţie informaţia de pe eticheta produsului, data fabricării, termenii de valabilitate, verificaţi ingredientele utilizate, condiţiile de păstrare. Cozonacul preambalat trebuie să fie ferit de razele solare care duc la eliminarea umidităţii sub peliculă şi provoacă dezvoltarea mucegaiului
- vânzarea ouălor în unităţile de desfacere se face numai în locuri separate sau cu produse preambalate. Verificaţi informaţia despre data ouării şi termenul de valabilitate. Este interzisă vânzarea ouălor în locurile unde se comercializează preparate din carne, produse lactate sau alimentare care se consumă fără a fi supuse unui proces termic. Evitaţi cumpărarea ouălor a căror coajă este crăpată, murdară sau spartă. La spargere ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenuşul. În cazul unor bănuieli de calitatea ouălor, solicitaţi de la vânzător prezentarea certificatului veterinar
- atrageţi atenţia la vopseaua de ouă, recomandăm să verificaţi dacă pe ambalajul de desfacere al produsului sunt menţionaţi coloranţii alimentari, modul de utilizare, dată minimă a valabilităţii şi prezenţa actelor de calitate şi provenienţă
- recomandăm consumatorilor să nu procure vopsea cu ambalaj nemarcat sau neambalată deoarece aceasta poate fi vopsea cu alte destinaţii – tipografică sau textilă şi care poate prezenta pericol pentru sănătate deoarece conţin compuşi toxici. Atât maturii dar mai ales copii dacă vor consuma ouă vopsite cu asemenea vopsele pot avea intoxicaţii cu dereglări serioase a sănătăţii.
Mihaela Rotari
Share