Cei 100 de ani de la proclamarea independenței Cehoslovaciei – în 22 de fotografii, la Parlamentul R. Moldova

Cei 100 de ani de la proclamarea independenței Cehoslovaciei – în 22 de fotografii, la Parlamentul R. Moldova

Parlamentul găzduiește expoziția de imagini și documente istorice „100 de ani de la proclamarea independenței Cehoslovaciei”.

Evenimentul este organizat în colaborare cu Ambasada Republicii Cehe la Chișinău.

Potrivit Vicespeakerului, istoria Cehiei, la fel ca a Republicii Moldova, este strâns legată de prăbușirea unor imperii.

„În 1918, la sfârșitul Primului Război Mondial și căderea Imperiului Austro-Ungar, a luat ființă Republica Cehia. S-a deschis o nouă filă în istoria poporului ceh ca, de fapt, în istoria altor popoare din Europa. 50 de ani mai târziu ați trecut printr-un moment de grea încercare. «Primăvara de la Praga» din 1968 a intrat în istoria și a Europei, dar și a țărilor din lume ca o filă când oamenii dornici de libertate și dreptate au avut curajul să pornească o schimbare. Din păcate, tancurile sovietice au înăbușit aceea primăvară frumoasă, totuși ea a rămas în amintirea noastră”, a menționat Valeriu Ghilețchi.

Ambasadorul Republicii Cehe în Republica Moldova, Zdeněk Krejčí a menționat că expoziția este dedicată aniversării a 100-a de la înființarea Cehoslovaciei, în 1918. „Aceasta reflectă două perioade importante, de istorie dramatică, a Cehoslovaciei – fondarea și realizările primei Republici Cehoslovace în perioada 1918-1938  și încercarea de a reforma Cehoslovacia socialistă în anii 1960, care a culminat în 1968”, a specificat diplomatul.

Cele 22 de imagini expuse prezintă fondatorii Cehoslovaciei: profesorul universitar T.G. Masaryk, astronomul și generalul armatei franceze, slovacul M.R. Štefánik și E. Beneș, mai târziu ministru de externe și al doilea președinte al Republicii Cehe.

De asemenea, sunt prezentate și succesele obținute de Cehoslovacia în perioada dintre cele două războaie mondiale, dar și în perioada ulterioară, în domeniile economiei, culturii, științei, sportului.

A doua parte a expoziției este dedicată destinderii climatului politic din anii 1960, care amintește de atmosfera din URSS după al 20-lea Congres al Partidului Comunist al URSS și care a culminat cu reformele din 1968. În imagini apare cea mai mare statuie din lume a lui I.V. Stalin, care a stat în Praga, dar și marele succes al Cehoslovaciei la EXPO 58 de la Bruxelles, realizările economice și culturale ale anilor ’60. Șirul documentelor expuse se încheie cu procesul care a culminat, în 1968, cu așa-numita „Primăvara de la Praga”, când Alexandru Dubcek a fost ales prim-secretar al Partidului Comunist.

În cadrul evenimentului a avut loc prezentarea filmului „Cehia văzută prin ochii moldovenilor care locuiesc în Cehia”, realizat de TeleFilm Chișinău și un recital de muzică, dans și poezie al diasporei cehe în țara noastră.

Expoziția va avea loc până la 25 noiembrie curent.

Mihaela Rotari 

Share