Declarație: Pecetea Revoluției Ruse, care a avut loc acum 100 de ani, este impregnată adânc pe chipul a ceea ce este R. Moldova

Declarație: Pecetea Revoluției Ruse, care a avut loc acum 100 de ani, este impregnată adânc pe chipul a ceea ce este R. Moldova

Revoluția Rusă, care a avut loc acum 100 de ani, a lăsat o amprentă adâncă în societatea de astăzi și într-o oarecare măsură această a format ceea ce astăzi este Republica Moldova. Acestea este una dintre părerile expuse în cadrul dezbaterilor publice organizate de către agenția de presă IPN, transmite Oficial.

Victor Stepaniuc, președintele Partidului Popular Socialist din Moldova (PPSM), a menționat că bolșevicii nu au organizat lovitura de stat, ei doar au preluat puterea culcată la pământ.

„Unii consideră că Revoluția bolșevică este cea din februarie, din cauza lozincilor promovate atunci. Erau câteva dintre acestea care își doreau scoaterea Rusiei din Războiul I Mondial, revoluția agrară, dar nici una nu a fost rezolvată. Revoluția a început cu niște bunturi ale sărăcimii. Chiar și peste 300 mii de ostași din Moldova au participat și femeile lucrau pământurile. În aprilie, Guvernul provizoriu a luat decizia să participe mai departe la război. Lozincilor lor începuse să eșueze, se luase decizia de a crea o republică. Guvernul provizoriu a rămas dezarmat și incapabil să țină sub frâu societatea și armata și nu bolșevicii au făcut lovitura de stat, ei doar au preluat puterea culcată la pământ”, a spus Victor Stepaniuc.

Vicepreședintele Partidului Liberal (PL), Valeriu Munteanu, a spus că Revoluția aceasta a lăsat o amprentă adâncă în societatea moldovenească.

„A fost o lovitură de stat clasică. Bolșevicii au preluat puterea prin răsturnarea puterii de stat, ulterior au creat iluzia unei Mari Revoluții din octombrie. Nu au avut aderență socială, lumea era sărăcită și era în așteptarea de beneficii pentru ei. Consecințele au fost dramatice, 80-100 milioane de oameni au murit în perioada desființării URSS. Pecetea acestui eveniment este impregnat adânc pe chipul a ceea ce este R. Moldova. Cu siguranță, decidenții politici au purtat și vor purta în continuare acele învățăminte deprinse din ocuparea sovietică”, a spus Valeriu Munteanu.

Istoricul Virgil Pâslariuc a spus că, acest eveniment a fost unul epocal, care a marcat într-un fel și soarta regiunii noastre.

„Revoluția, în mare parte, este produsul Războiului I Mondial, care a avut drept consecință o mobilizare a societății. Revoluția industrială și cea a capitalismului a erupt într-un punct nodal. Monarhia, care era neantul statului rus, la un moment dat, și-a eradicat încrederea și nu a putut menține un criteriu de proporție. Problema pusă în fața Guvernului provizoriu era dacă să se continue războiul sau nu. Societatea nu era pregătiră să iasă brusc la război, era nevoie de a liniști demonul. Problema principală era reforma agrară. Revoluția socială care s-a declanșat în 1917 tot a dinamizat acest proces”, a spus Virgil Pâslariuc.

Sociologul Vitalie Sprînceană a menționat că, în acest an, nu s-a vorbit printre partidele de stânga tare mult despre această Revoluție.

Doina Secrieru

Share