Un deputat deschide parantezele cu privire la legislația fiscală din Republica Moldova

Un deputat deschide parantezele cu privire la legislația fiscală din Republica Moldova

În cadrul unui interviu pentru curentul.md, deputatul independent Iurie Dârda a răspuns la mai multe întrebări legate de politica fiscală și vamală pentru anul 2018, votată de Parlament în prima lectură, dar și despre armonizarea legislației fiscale cu cea europeană.

„Până la această etapă, mult s-a vorbit şi mult s-a făcut pentru preluarea standardelor europene, pentru alinierea Republicii Moldova la regulile de joc europene, integrarea europeană fiind o prioritate naţională pentru Republica Moldova. Dar, spre regret, prea puţină atenţie s-a acordat racordării legislaţiei fiscale la standardele europene, ceea ce pentru mediul de afaceri, în special pentru cei ce se orientează spre modelul de business european, spre parteneriatele europene, este foarte important. Acum, politica fiscală și vamală pentru 2018 prevede şi armonizarea noțiunilor, şi a accizelor, și cotelor de impozitare, şi multe alte lucruri importante. Repet: aceasta se face în premieră, lucru care încă o dată scoate în evidenţă caracterul inovator al politicii fiscale și vamale pentru 2018. Mai ales că se evidenţiază că aceasta e doar o primă etapă din punctul de vedere al armonizării”, a precizat el.

Prin urmare, Dârda a comunicat despre creșterea accizelor, care, potrivit lui, „e o creștere justificată și inevitabilă”.
„În primul rând, e vorba de creşterea accizelor la produsele din tutun și alcool. Dar nu e ceva nou – aceste accize cresc constant şi creşterea lor e prevăzută de documente strategice pe termen mediu şi lung. În plus, personal consider că, indirect, astfel se îmbunătăţeşte starea sănătăţii publice. Dacă doriţi, este şi un fel de luptă cu nişte vicii extrem de periculoase, care pun în pericol sănătatea populaţiei. Multe boli pornesc anume de la aceste vicii, ceea ce sporeşte morbiditatea. Iar noi şi aşa avem mari probleme la capitolul demografic, ca să ne permitem încă şi o societate afectată de vicii cu urmări grave. Da, sunt de acord că creşterea accizelor la produsele petroliere, de exemplu, poate afecta oamenii. Dar e o creştere justificată şi inevitabilă. În plus, trebuie să privim lucrurile şi din alt punct de vedere – această creştere va genera venituri în plus la buget, care iarăşi vor putea fi folosite pentru salarii, pensii, indemnizaţii şi compensaţii sociale etc..”, a adăugat el.

Mihaela Conovali

Share