Rezultatele Raportului privind barierele regulatorii şi procedurale în calea comerţului din RM, prezentate la Geneva

Rezultatele Raportului privind barierele regulatorii şi procedurale în calea comerţului din RM, prezentate la Geneva

Rezultatele Raportului privind barierele regulatorii și procedurale în calea comerțului  din Republica Moldova au fost prezentate în cadrul reuniunii Comitetului privind Capacitatea Comercială și Standardele din cadrul Comisiei Economice a Națiunilor Unite pentru Europa (UNECE), care s-a desfășurat la Geneva. Raportul a fost realizat de către experții UNECE și finanțat de Guvernul Elveției.

În cadrul acestei reuniuni Republica Moldova a fost reprezentată de către Viceprim-ministrul Gheorghe Bălan, care a condus o delegaţie formată din experţi ai Ministerului Economiei, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Serviciului Vamal, Institutului de Standardizare din Moldova și Centrului Național de Acreditare MOLDAC.

Vicepremierul a prezentat în plenul reuniunii evoluţiile economice actuale din ţară, în special, axându-se pe situaţia din regiunea transnistreană, exprimând deschiderea autorităţilor de la Chişinău faţă de populaţia din stânga Nistrului şi agenţii economici din regiune. Au fost remarcate facilităţile acordate de către autorităţile moldoveneşti agenţilor economici din regiune, simplificarea procedurilor de înregistrare, obţinerea licenţelor de activitate, precum şi oportunitatea de a beneficia de un regim comercial preferenţial în raport cu piețele de desfacere ale Uniunii Europene.

De asemenea, în cadrul reuniunii experţii UNECE au făcut publice rezultatele Raportului privind bariere regulatorii și procedurale în calea comerțului  din Republica Moldova, care prevede o serie de recomandări pentru eliminarea constrângerilor în activitatea mediului de afaceri din Republica Moldova, precum și propuneri de facilitare a comerțului agenților economici de pe ambele maluri ale Nistrului.

În context, Gheorghe Bălan a menţionat, că potrivit raportului, Republica Moldova urmează să elaboreze și să implementeze o serie de proiecte ce țin de transparență (crearea unui portal pe reglementările în comerț), infrastructura calității (standardizare, metrologie, evaluarea conformității, etc.), îmbunătățirea standardelor în agricultură și a măsurilor sanitare si fitosanitare, precum și să simplifice procedurile vamale și să elaboreze un nou Cod Vamal, conform celui al Uniunii Europene.

Documentul mai stipulează că autoritățile Republicii Moldova urmează să elaboreze un Plan de acțiuni, care va integra atât prevederile Acordului de Facilitare a Comerțului în cadrul OMC, cât și recomandările raportului UNECE în procesul de implementare a reformelor necesare pentru facilitarea activității agenților economici de pe ambele maluri ale Nistrului. În baza acestui document complex Republica Moldova va beneficia de asistență tehnică externă din partea partenerilor de dezvoltare.

În cadrul reuniunii, Reprezentantul Republicii Moldova pe lângă Oficiul ONU, ambasadorul Tudor Ulianovschi, a fost ales de către cele 54 de state membre ale Comitetului Economic pentru Europa al Națiunilor Unite în calitate de președinte al Comitetului privind Capacitatea Comercială și Standardele din cadrul UNECE pentru cel de-al doilea an consecutiv.

Menţionăm că în perioada 11- 12 aprilie curent  delegaţia Republicii Moldova condusă de către Viceprim-ministrul Gheorghe Bălan a participat la cea de-a treia sesiune a Comitetului pentru Standarde şi Capacităţi Comerciale al Comisiei Economice pentru Europa din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite, cu sediul la Geneva.

Viceprim-ministru Gh. Bălan a avut întrevederi cu oficiali din cadrul Guvernului Elveţiei, reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale Organizaţia Mondială a Comerţului, Organizaţia Naţiunilor Unite, Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare.

Comisia Economică pentru Europa a Naţiunilor Unite este o organizaţie interguvernamentală compusă din 56 de state membre, cu sediul la Geneva, care asistă guvernele naţionale în procesul de integrare a economiilor autohtone în economia mondială, prin implicarea partenerilor de dezvoltare.

Doina Secrieru

Share