Experții FMI apreciază progresele înregistrate de autoritățile de la Chișinău
Prim-ministrul Pavel Filip și șeful misiunii Fondului Monetar Internațional (FMI), Ben Kelmanson, au prezentat ieri, într-un briefing de presă comun, concluziile primei misiuni de evaluare a implementării Acordului Republicii Moldova cu FMI, potrivit unui comunicat de presă.
Premierul a reiterat importanța Acordului cu FMI pentru Republica Moldova, inclusiv în vederea promovării reformelor necesare, consolidarea economiei naționale și îmbunătățirea vieții cetățenilor. „Suntem recunoscători că, înainte de orice bani, Fondul Monetar Internațional ne-a acordat un credit de încredere, care ne-a permis să deblocăm finanțări externe și să revenim la bune relații cu partenerii noștri de dezvoltare. Pe lângă cei 180 milioane de dolari SUA, oferiți în cadrul Acordului cu FMI, acesta este important pentru noi deoarece este gândit în sensul disciplinării noastre macroeconomice”, a declarat Pavel Filip.
La rândul său, șeful misiunii Fondului Monetar Internațional a mulțumit autorităților pentru deschiderea și cooperarea de care au dat dovadă pe parcursul celor două săptămâni cât a durat misiunea de evaluare. „Experții Fondului Monetar Internațional și autoritățile Republicii Moldova au ajuns la o înțelegere privind prima evaluare a programului de reforme economice susținut prin acordul pe trei ani, finanțat în baza Mecanismului extins de creditare și a Mecanismului de finanţare extinsă. Consiliul directorilor executivi al FMI va analiza raportul misiunii în luna aprilie, după ce autoritățile Republicii Moldova vor implementa o serie de acțiuni prealabile. În urma finalizării evaluării programului, Republica Moldova va putea accesa 15,7 milioane drepturi speciale de tragere, adică circa 21,2 milioane de dolari SUA”, a menționat Ben Kelmanson.
Totodată, reprezentantul FMI a remarcat că autoritățile de la Chișinău au înregistrat progrese în eliminarea vulnerabilităților persistente în sectorul financiar-bancar și în implementarea reformelor structurale. „Eforturile depuse au contribuit la restabilirea stabilității financiare. Continuarea cu fermitate a eforturilor de reabilitare a sistemului financiar-bancar, inclusiv perfecționarea guvernării și îmbunătățirea situației financiare a băncilor comerciale, precum și fortificarea cadrului de reglementare și supraveghere sunt vitale pentru susținerea creșterii economice și crearea noilor locuri de muncă”, a mai spus șeful misiunii Fondului Monetar Internațional.
În același timp, Prim-ministrul a menţionat că actuala vizită este, în linii mari, pozitivă pentru Republica Moldova. „În continuare urmează a fi depus un efort la fel de consistent pentru a îndeplini angajamentele și a ne încadra în termenii agreați cu echipa Fondului. Suntem determinați să punem în aplicare măsurile convenite pentru că ele, chiar dacă ne impun să ieșim din zona de confort, sunt în final în beneficiul nostru”, a subliniat Pavel Filip.
Printre progresele atestate de echipa de experți a Fondului Monetar Internațional se regăsesc cele din domeniul energetic, bancar și bugetar. Totodată, au fost îmbunătățite prognozele și indicatorii macroeconomici ai Republicii Moldova, conveniți cu FMI. Astfel, creșterea PIB pentru anul în curs a fost stabilită la 4,5%, față de 3% care a fost pusă la baza bugetului pentru 2017. La sfârșitul anului 2016 a fost atins cel mai jos nivel al inflației din ultimii ani – 2,4 %, de la 13,5 % înregistrat în anul 2015. De asemenea, experții au estimat creșterea exporturilor la nivel de 10 % și a importurilor de 8 %, dar și mărirea salariului nominal mediu lunar pe economie cu circa 10,1 % față de anul trecut.
Totodată, Pavel Filip a spus că s-a convenit asupra aprobării unui Document de dezvoltare economică, care urmează să fie elaborat până la mijlocul lunii martie a.c. și care va sta la baza actualizării Strategiei Naționale de Dezvoltare Moldova 2020, precum și asupra întreprinderii măsurilor necesare pentru a reduce sărăcia și a asigura creșterea economică a Republicii Moldova. „În sectorul bugetar, ne asumăm să menținem și să dezvoltăm sistemul de protecție socială și să alocăm din buget resurse pentru susținerea familiilor social vulnerabile. Vom continua să punem în aplicare reforme care să îmbunătățească independența, eficiența și responsabilitatea sistemului judiciar și a instituțiilor anticorupție. Aceste acțiuni sunt necesare pentru a construi încrederea cetățenilor în Guvern, pentru a încuraja investițiile străine și a sprijini creșterea economică durabilă a țării”, a conchis Pavel Filip.
Doina Secrieru
FMI apreciază realitatea. Filip nici nu a putut să-și asume alt scenariu, el a preluat Guvernul într-o stare deplorabilă, stare care trebuia schimbată pentru ca lumea să poată aprecia o activitate productivă, să mai acorde o șansă.
Bine ca apreciaza, dar mai este inca multe de facut, pana la alegerile parlamentare guvernarea trebuie sa-si arate eficienta, altfel vom pati ca si la prezidentiale, Dodon va castiga alegerile.
Este apreciabil că suntem lăutdați, dar hai să vedem ce reforme vor face în continuare guvernul Filip, acum au bani, au toate pîrghiile necesare pentru a arăta ami multă mișcare față de anul trecut!
Principalu este ca guvernare sa nu bea prea multa apa rece. Da, sunt progrese, dar tinerii pleca din tara si guvernul trebuie sa dea din buca mai la greu ca sa asigure un minim decent pentru populatia ramasa.