Jurnaliştii ruşi se întreabă dacă Iohannis va trimite armata română în Republica Moldova

Jurnaliştii ruşi se întreabă dacă Iohannis va trimite armata română în Republica Moldova

România ortodoxă şi-a ales duminică în mod neașteptat președintele – Klaus Iohannis, etnic german și protestant, un politician de dreapta – scrie publicaţia rusă Pravda, care se întreabă cum va acţiona noul şef al statului român în caz de conflict în Republica Moldova.

Portalul Pravda.ru abordează, într-un material publicat recent, rezultatele alegerilor prezidenţiale din România, implicaţiile acestora pentru Republica Moldova şi relaţiile dintre Bucureşti şi Moscova după învestirea lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte al statului român. Astfel, pentru a discuta la nivel de experţi despre aspectele menţionate mai sus, publicaţia a apelat la Aleksandr Guşcin, profesor la Universitatea de Stat de Ştiinţe Umaniste din Moscova, care consideră că alegerea lui Iohannis în funcţia de preşedinte a fost surprinzătoare, în contextul în care „România este o ţară ortodoxă, iar primarul Sibiului este etnic german şi protestant”. Potrivit expertului, alegerea lui Iohannis prezintă o serie de tendinţe caracteristice pentru România şi se pare că etnia candidatului nu a fost un factor atât de determinant pentru electoratul român.

Întrebat de Pravda.ru dacă se poate spune despre Klaus Iohannis că este un preşedinte „prorus”, profesorul Guşcin a precizat că nici despre preşedintele ales, nici despre contracandidatul său, Victor Ponta, nu se poate spune că ar avea tendinţe „proruse”.

„Foarte mulţi au afirmat că Ponta va construi relaţiile cu Rusia şi ţările estice chiar mai bine decât Iohannis. Da, este adevărat că a încercat iniţial să rezolve conflictul legat de Lukoil, însă a fost supus criticilor opoziţiei, care îl acuza de putinism sau de o orientare pro-Moscova. Pe de altă parte, în turul doi al alegerilor prezidenţiale, Ponta a făcut declaraţii conform cărora Rusia ar fi principalul inamic României. În ceea ce-l priveşte Iohannis, putem spune că acesta se va concentra, în primul rând, pe Berlin, iar parteneriatul strategic cu Europa va fi cel mai important lucru pentru el. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care a primit votul electoratului orientat spre Europa, care se află în partea de nord, în vestul României, în Bucureşti sau la Sibiu” – explică Aleksandr Guşcin.

La întrebarea „va lua Iohannis decizii radicale, cum ar fi trimiterea de trupe româneşti în Republica Moldova, în caz de necesitate, în contextul în care între Bucureşti şi Chişinău există un acord privind trimiterea armatei române peste Prut, în cazul unui conflict conform scenariului ucrainean”, profesorul rus afirmă că Republica Moldova este unul dintre factorii luaţi în considerare de Uniunea Europeană atunci când a decis să-l sprijine pe Klaus Iohannis.

„În ceea ce priveşte trimiterea armatei, însă, atribuţiile preşedintelui român sunt suficient de largi în domeniul politicii externe. Dar preşedintele trebuie să ţină cont de faptul că Parlamentul nu îi aparţine lui, ci tocmai lui Ponta, care deţine majoritatea în legislativ, iar el încă este premier. Cred că Iohannis se va concentra în mare parte pe deciziile Bruxellesului şi Berlinului. Cu toate acestea, nu pot să spun că va fi gata sau nu să trimită trupe în Republica Moldova. Totul va depinde de situaţie. Mai cred că în Republica Moldova nu va avea loc un Maidan precum cel din Ucraina, însă socialistul Igor Dodon, de exemplu, poate scoate oamenii în stradă dacă nu este mulţumit de numărarea voturilor” – atrage atenţia Aleksandr Guşcin.

„Cum vedeţi evoluţia situaţiei din Moldova” a fost o altă întrebare adresată de Pravda.ru, la care expertul rus a răspuns că, de facto, Republica Moldova deja este divizată, în contextul în care Chişinăul a ratificat tratatul privind asocierea la UE şi merge în Europa, iar Transnistriei îi rămâne o singură cale – vectorul eurasiatic, care duce spre Rusia.

În finalul interviului, expertul revine la rezultatul alegerilor din România şi sugerează că noul preşedinte, Klaus Iohannis, ar putea facilita un dialog cu partea rusă.

Sursa: etransmedia.ro

Share