Timofti despre importanța Ucrainei în soluționarea conflictului transnistrean

Timofti despre importanța Ucrainei în soluționarea conflictului transnistrean

Ucraina continuă să fie un actor foarte important în acest proces. Dialogul cu privire la soluționarea politică a conflictului transnistrean trebuie să fie dinamizat şi noi contăm, în acest sens, pe sprijinul Ucrainei. Declarații în acest sens au fost făcute de către Președintele RM, Nicolae Timofti, în cadrul întrevederii trilaterale cu Președintele Republicii Polone, Bronisław Komorowski, și președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, care efectuează o vizită oficială comună în Republica Moldova, astăzi, 20 noiembrie a.c., la invitația președintelui Nicolae Timofti.

Șefii de stat ai Republicii Moldova, Poloniei și Ucrainei au avut o întrevedere trilaterală, după care au participat la reuniunea plenară a delegațiilor celor trei țări.

În cadrul ședinței,  președintele Nicolae Timofti, și-a exprimat satisfacția față de consolidarea relației de prietenie dintre cele trei state, bazată pe valorile Uniunii Europene.

Președintele Republicii Polone, Bronisław Komorowski, a apreciat progresele înregistrate de Republica Moldova pe calea integrării europene, care au plasat-o în fruntea țărilor Parteneriatului Estic, și a salutat ratificarea de către Parlamentul European a Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Președintele Komorowski a precizat că Parlamentul de la Varșovia va ratifica Acordul de Asociere până la sfârșitul anului curent.

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a declarat că alegerile parlamentare din Republica Moldova din 30 noiembrie a.c., sunt cruciale pentru stabilitatea din întreaga regiune. Șeful statului ucrainean și-a exprimat speranța că alegătorii moldoveni vor confirma în cadrul scrutinului opțiunea europeană de dezvoltare a țării.

Petro Poroșenko a arătat că după scrutinul parlamentar relațiile economice moldo-ucrainene se vor intensifica substanțial.

Nicolae Timofti a mulțumit colegilor mei ucrainean și polonez pentru că au venit să susțină Republica Moldova în această toamnă crucială pentru țara noastră. Vizita Domniilor lor are loc și în contextul acțiunilor comemorative în Europa Centrală și de Est, organizate cu ocazia celor 25 de ani de la căderea Cortinei de Fier.

“Astăzi am avut posibilitatea să discutăm într-o atmosferă foarte prietenească, de altfel într-o formulă trilaterală inedită pentru noi, subiecte ce ţin de cooperarea dintre ţările noastre, agenda europeană, precum şi ultimele evoluţii în plan regional. În cadrul convorbirilor am constatat cu satisfacție că între Republica Moldova, Ucraina și Republica Polonă se consolidează o relație de prietenie și de colaborare pozitivă și tot mai dinamică”, a declarat șeful statului.

Totodată, el a spus că au fost discutate teme ce ţin de dezvoltarea dialogului politic şi a contactelor directe, perspectivele reglementării conflictelor şi consolidării păcii şi securităţii în regiune, interacţiunea ţărilor noastre și sprijinul reciproc în cadrul iniţiativelor regionale şi al organizaţiilor internaţionale.

“Am examinat și oportunităţile de aprofundare a cooperării în domeniile comercial-economic şi umanitar, în special consolidarea securităţii energetice, modernizarea infrastructurii de frontieră cu sprijinul Uniunii Europene”, a mai spus Președintele.

Timofti a reiterat poziția fermă a Republicii Moldova față de integritatea teritorială a Ucrainei, pentru parcursul democratic și pentru opțiunea pro-europeană și pro-democratică, pe care poporul ucrainean a reconfirmat-o la recentele alegeri parlamentare.

“Suntem solidari cu poporul și conducerea Ucrainei în această perioadă dificilă. Succesul Ucrainei este în interesul național al Republicii Moldova”, a subliniat el.

Politicianul a mai spus că toate cele trei țări împărtășim aceleași valori europene, iar Republica Polonă a demonstrat că ne sprijină prin acțiuni și proiecte concrete ca să consolidăm aceste valori, să desfășurăm reforme de modernizare, importante pentru scopul nostru fundamental de aderare la Uniunea Europeană.

“Suntem convinși că și în continuare  vom beneficia de sprijinul prețios atât al Republicii Polone, cât și al celorlalte țări membre ale Uniunii Europene, în vederea împlinirii destinului european al Republicii Moldova și Ucrainei”, a adăugat Timofti.

Totodată, el a spus că cei trei oficiali au făcut un schimb de opinii cu președinții Komorowski și Poroșenko despre reglementarea conflictului transnistrean.

“Ucraina continuă să fie un actor foarte important în acest proces. Dialogul cu privire la soluționarea politică a conflictului transnistrean trebuie să fie dinamizat şi noi contăm, în acest sens, pe sprijinul Ucrainei”, a conchis Timofti.

Mihaela Rotari

Sursa foto: ziarulnational.md

Share