Amendamente și modificări la proiectul Politicii fiscale și vamale pentru anul 2017. Ce anume s-a schimbat
Cabinetul de miniştri a aprobat, în cadrul unei ședințe speciale, o serie de amendamente și modificări la proiectul Politicii fiscale și vamale pentru anul 2017, prezentat anterior de Executiv. Urmare a examinării propunerilor deputaţilor, a fost emis avizul Guvernului prin care, între altele, s-a acceptat majorarea accizelor la produsele din tutun, la produsele petroliere, în timp ce cota accizului pentru articolele de bijuterie din metale prețioase a fost păstrată în mărimea existentă la moment, potrivit unui comunicat de presă.
Totodată, au fost extinse facilitățile fiscale pentru rezidenții Zonelor Economice Libere, cu condiția că aceștia vor efectua investiții suplimentare pentru a majora numărul de angajați. De asemenea, au fost aprobate mai multe modificări privind activitatea importatorilor și exportatorilor, inclusiv necalcularea penalității în cadrul procedurii de amânare a determinării definitive a valorii în vamă și celei de stabilire cu caracter definitiv a codului mărfii și acordarea posibilității de prelungire a termenului de admitere temporară până la 10 ani cumulativ.
O altă modificare vizează persoanele fizice şi anume micșorarea cotei impozitului pe venit de la darea în posesiune sau folosință a proprietății imobiliare către alte persoane fizice, de la 10% la 7%.
În acelaşi timp, Executivul a susţinut o serie de modificări cu referire la cerințele impuse față de managementul Serviciului Fiscal de Stat, precum și privind salarizarea funcționarilor publici ce activează în cadrul Serviciului Fiscal, Serviciului Vamal și a Ministerului Afacerilor de Interne.
În total au fost avizate 29 de amendamente. Proiectul Politicii fiscale și vamale pentru 2017 urmează să fie examinat în lectură finală de către Parlament.
Doina Secrieru
Schimbarile date pun accentul pe strictete cit si pe facilitati care au la baza o dezvoltare mai rivala. Dar ceia ce tine de majorarile de salarii a angajatiilor fiscali, Vama, MAI, sunt tendintele in lupta cu coruptia!
Care sunt modificarile ce tine de Fisc si Vama si ce scop au, deoarece anume acolo e nevoie de cele mai mari schimbari, ca anume aceste 2 institutii de stat pe cand erau subordonate lui Filat au cauzat bagube bugetului de stat de peste 6 miliarde.
daca tot ne propunem sa scapam de coruptie era si logic sa se aloce mai multi bani pentru aceste institutii, atit pentru reforme cit si pentru salarii care e o strategie de a diminua interesul fata de activitate legala si nu corupta.