Reuniunea Sub-Comitetului RM – UE pentru economie, aspecte sociale și sectoriale, în prima ședință

Reuniunea Sub-Comitetului RM – UE pentru economie, aspecte sociale și sectoriale, în prima ședință

Mircuri, pentru prima dată, la Ministerul Sănătății a avut loc Reuniunea Sub-Comitetului Republica Moldova – Uniunea Europeană pentru economie, aspecte sociale și sectoriale. La eveniment au participat reprezentanții Ministerului Sănătății, ai Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Delegației UE în Republica Moldova și experți din cadrul Comisiei Europene. Comitetul se desfășoară cu scopul de a evalua nivelul de realizare a politicilor sociale în conformitate cu legislația comunitară.

Potrivit unui comunicat al Ministerului, în cadrul evenimentului, experții naționali prezintă rapoarte privind depășirea provocărilor în domeniul protecției sociale, egalitatea de șanse, angajarea în câmpul muncii, dar și a celor din domeniul sănătății publice.

Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan a menționat că instituția pe care o conduce a reușit în această perioadă să facă pași importanți pentru a ajusta legislația națională la cea europeană.

”Trebuie să fim conștienți că ne-am asumat niște angajamente foarte importante față de partenerii europeni. Printre acestea ar fi punerea în aplicare a unui pachet de legi cu privire la controlul tutunului, crearea Agenției de Transplant, ceea ce nu era posibil fără suportul UE, cu toată asistența tehnică și pregătirea specialiștilor. Ne dorim ca aceste acțiuni să fie simțite de cetățeni. Or, realitatea ne demonstrează că cheia succesului este modificarea politicilor din domeniul social și sănătate, precum și implementarea lor”, a menționat Ruxanda Glavan.

La rândul său, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș a remarcat sprijinul permanent al experților europeni în elaborarea și implementarea unor politici sociale, care să aducă rezultate.

”Astăzi avem o posibilitate unică nu doar să raportăm progresele, pe care le-am realizat, dar în primul rând provocările noastre în implementarea Acordului de Asociere și acțiunile strategice pentru perioada imediat următoare.  Avem nevoie de schimbări reale și profunde pentru bunăstarea populației”, a spus Stela Grigoraș.

Totodată,  reprezentantul Delegației UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola și-a arătat deschiderea pentru a oferi tot sprijinul necesar țării noastre în avansarea în aceste domenii.

”Împreună vom face o inventariere a progreselor înregistrate și trebuie să ne asigurăm că este un progres veritabil, care mișcă țara din loc. Noi cu toții cunoaștem despre îmbătrânirea populației, sistemul de pensionare, provocările legate de migrație, controlul sănătății publice și prevenirea maladiilor. De aceea, autoritățile trebuie să se concentreze pe aspectele de prevenire a problemelor sociale”, a remarcat Pirkka Tapiola.

Menționăm că până în prezent Sub-Comitetului Republica Moldova – Uniunea Europeană pentru economie, aspecte sociale și sectoriale se organiza la Bruxelles.

dscn8054 dscn8052

Mihaela Rotari

Share