Iată ce filme poți privi în cadrul Festivalului „Anim’est”!
Timp de patru zile, de pe 30 octombrie până pe 2 noiembrie, la cinematograful Odeon din Chişinău se va desfăşura cea de-a 4-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie „Anim’est”. Organizatorii anunţă că vor fi difuzate în premieră câteva dintre cele mai aşteptate şi recente titluri de lungmetraj de animaţie.
Directorul festivalului, Mihai Mitrică, a spus, într-o conferinţă de presă, că festivalul va fi deschis de filmul francez „Minuscule – La Vallée des fourmis perdues” (Minuscule: Valea furnicilor), nominalizat la European Animated Feature Film 2014. Este povestea unor furnici roşii şi negre care se războiesc, pe o pajişte liniştită, din cauza unei cutii cu zahăr abandonată după un picnic. Între timp, o buburuză se împrieteneşte cu o furnică neagră, pe care o ajută să-şi salveze furnicarul, scrie IPN.
Vineri, 31 octombrie, vor fi prezentate filmele de animaţie „La Prophétie des grenouilles” (Profeţia broaştelor) şi „The Wind Rises” (Se-nalţă vântul). Ultimul i-a adus regizorului cel mai important premiu acordat unei animaţii în Japonia – „Tokyo Anime Award în 2014”, dar şi nominalizarea la Oscar şi Globul de Aur. Eroul filmului visează să zboare şi să proiecteze avioane. Deşi este miop şi nu poate fi pilot, eroul devine cel mai desăvârşit proiectant de avioane din lume.
Sâmbătă, 1 noiembrie, vor fi proiectate filmele „Mia et le Migou” (Mia şi Migou), desemnat cel mai bun lungmetraj de animaţie al anului 2009 de către Academia Europeană de Film, şi „Der kleine Rabe Socke” (Corbul poznaş). Tot sâmbătă, va fi prezentat filmul „Evangelion”, despre catastrofa care a înjumătăţit populaţia pământului şi a lăsat planeta în ruine.
În ultima zi a festivalului va fi difuzat filmul de animaţie „The Boy with the Cuckoo-Clock” (Heart Jack şi mecanica inimii). Animaţia este o dramă plasată în secolul al XIX-lea, despre Jack, căruia la naştere inima i-a fost înlocuită cu un ceas cu cuc. Astfel, regulile pe care trebuie să le respecte cu stricteţe toată viaţa se dovedesc imposibile: să nu-şi piardă niciodată cumpătul şi, mai ales, să nu se îndrăgostească. În aceeaşi zi va fi difuzat filmul „Konferenz der Tiere” (Animals United: Echipa trăsniţilor), care relatează despre gheţarii care se topesc şi pădurile care dispar.
Sâmbătă, 1 noiembrie, la Muzeul de Artă va fi prezentat programul „Artă, politică şi propagandă”, o ilustrare a rolului animaţiei în arta, politica şi propaganda Germaniei după 1945.
Biletele la proiecţii costă 30 de lei.
Maria Roșca