Un lot de echipamente pentru modernizarea infrastructurii tehnice și a sistemelor de comunicare la frontieră donate de UE

Un lot de echipamente pentru modernizarea infrastructurii tehnice și a sistemelor de comunicare la frontieră donate de UE

Uniunea Europeană a oferit Poliției de Frontieră a Republicii Moldova un lot de echipamente esențiale pentru modernizarea infrastructurii tehnice și a sistemelor de comunicare la frontieră. Donația răspunde nevoilor urgente exprimate de autoritățile naționale ale Republicii Moldova, în contextul situației legate de criza refugiaților și securizarea frontierelor. Totodată, noile echipamente vor contribui și la procesul de armonizare a standardelor Republicii Moldova în domeniul securității frontierelor, conform normelor UE și a instrumentelor aferente, inclusiv Sistemul european de supraveghere a frontierelor (EUROSUR). Donația Uniunii Europene, în valoare de cca 280 426,22 euro (peste 5 milioane lei), a fost oferită în cadrul Misiunii Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM).

La evenimentul de transmitere a bunurilor au participat șeful Poliției de Frontieră, Ruslan Galușca, ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, Sophie Dagand, Manageră de programe din cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova și șeful Misiunii EUBAM, Slawomir Pichor.

O componentă importantă a lotului de donație este achiziționarea și instalarea unei centrale telefonice moderne, care asigură o comunicare sigură și eficientă între subdiviziunile Poliției de Frontieră și patrule, facilitând coordonarea și răspunsurile rapide în teren. Investiția în acest sistem valorează cca 226,746 euro.

Donația include și un Video Wall Controller – echipament de ultimă generație esențial pentru monitorizarea video și coordonarea patrulelor la frontieră. Acest sistem integrează informațiile video din diverse puncte de control, facilitând o reacție rapidă și eficientă la incidente. Valoarea acestuia este de cca 53,680 euro.

Totodată, cu suportul EUBAM, Linia Verde a Poliției de Frontieră este dotată și cu un robot telefonic, optimizând astfel gestionarea apelurilor și permițând operatorilor să se concentreze pe cazurile mai complexe.

Aceste echipamente vor permite gestionarea eficientă a informațiilor, asigurând o conectivitate bună între unitățile operative în timp real și va contribui la acționarea rapidă în momente critice contribuind la răspunsuri coordonate”, a menționat ministrul Afacerilor Interne Adrian Efros.

Statutul Republicii Moldova de țară candidată la Uniunea Europeană ne motivează să prioritizăm modernizarea capacităților instituționale pentru securitatea colectivă. Frontierele noastre sunt esențiale pentru siguranța cetățenilor noștri și ai Uniunii Europene, iar acest obiectiv ambițios este susținut de Planuri Naționale de Acțiuni și Strategii clare. Cu sprijinul partenerilor noștri, putem transforma aceste planuri în realitate și asigura o frontieră sigură, bine coordonată și aliniată la cele mai înalte standarde europene”, a menționat în discursul său șeful Poliției de Frontieră, Ruslan Galușca.

Această asistență din partea UE, oferită prin Misiunea EUBAM, reprezintă angajamentul nostru de a oferi forțelor de ordine din Republica Moldova cele mai bune condiții pentru a opera într-un mediu dificil și în evoluție rapidă, și de a consolida securitatea supravegherii frontierelor. Scopul acestei asistențe este nu numai de a lupta împotriva amenințărilor la adresa securității, ci și de a proteja cele mai vulnerabile persoanele, fie că este vorba de cetățeni ai Moldovei sau de refugiați”, a declarat Sophie Dagand, Manageră de program în domeniul securității și migrației, Delegația Uniunii Europene din Republica Moldova.

Suntem onorați să susținem misiunea Poliției de Frontieră a Republicii Moldova de a consolida securitatea frontierei. Echipamentul transmis va servi drept temelie a centrului de operațiuni, permițând monitorizarea, vizualizarea și analiza în timp real a datelor video prin canale securizate”, a subliniat șeful EUBAM, Slawomir Pichor.

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră își exprimă recunoștința pentru sprijinul constant oferit de Uniunea Europeană și EUBAM în modernizarea capacităților operaționale ale instituției. Colaborarea strânsă cu Uniunea Europeană și statele membre a produs un impact real, vizibil, în consolidarea capacităților instituționale, contribuind direct la dezvoltarea unei Poliții de Frontieră moderne, capabile să răspundă provocărilor actuale.

Share