Concurs de ingeniozitate, în premieră, la Colegiul Naţional al Poliţiei de Frontieră
Direcţia pregătire profesională a Departamentului Poliţiei de Frontieră a lansat proiectul pilot al unei noi activităţi extraşcolare menite să valorifice şi să promoveze potenţialului creator al tinerilor specializaţi în domeniul securităţii frontaliere.
Prima ediţie a concursului, cu genericul „Viaţa poliţistului de frontieră”, s-a desfăşurat ieri, 16 octombrie, in incinta sediului Colegiului Naţional al Poliţiei de Frontieră (CNPF). Echipele înscrise în concurs au fost formate din elevi din cadrul CNPF, concurenţii lor fiind cursanţii Academiei “Ştefan cel Mare” a MAI, studenţi la specializarea “Securitatea frontierei”.
Concursul a inclus patru probe: Prezentarea, proba cântecului, proba-victorină (întrebări – răspunsuri), precum şi proba sportivă şi fizico-tactică.
Membrii juriului, în număr de 4 persoane, au fost desemnaţi prin consens de către comisia de concurs. Fiecare membru al juriului a apreciat capacităţile şi abilităţile echipelor cu note de la 1 la 5, rezultatele fiind sumate.
Prestaţia echipelor a fost evaluată după următoarele criterii: originalitatea ideilor prezentate, logica argumentelor expuse, precum şi umorul şi abilitatea de a improviza. Punctajul final a fost format din suma punctelor obţinute pentru fiecare probă.
Unul dintre cele mai intrigante momente ale evenimentului l-a constituit proba-victorină, unde participanţii au delectat publicul cu răspunsuri ingenioase şi hazlii, improvizate în timp record de către reprezentanţii delegaţi din partea echipelor.
Fiind gazdă a acestui concurs, elevii anului întâi din cadrul CNPF au pregătit pentru oaspeţi un frumos dans popular – una dintre valorile noastre culturale, cu care ne identificăm ca neam şi ţară.
Ultima probă din concurs s-a desfăşurat în aer liber, pe terenul de sport al colegiului, unde reprezentanţii echipelor au trebuit să exceleze la capitolele viteză, forţă şi dexteritate în manevrarea armelor din dotare.
Şi deoarece, în faza incipientă, concursul a avut doar menirea de a consolida relaţiile de prietenie dintre reprezentanţii ambelor unităţi de învăţământ, fiecărei echipe i-au fost acordate diplome de participare. Mica ceremonie de înmânare a diplomelor a fost însoţită de câte un discurs de felicitare din partea membrilor cadrului didactic, care le-au urat tinerilor succes în nobila meserie pe care şi-au ales-o, perseverenţă, precum şi susţinerea celor apropiaţi.
O altă surpriză pentru oaspeţi a constituit-o “Rugul prieteniei”, care, în accepţiunea populară reprezintă purificarea şi înălţarea supremă. Totodată, cei prezenţi, au convenit în unanimitate conceptul de organizare şi desfăşurare a următoarei ediţii de concurs.
Doina Secrieru