Vasile Bîtca: Majoritatea blocurilor locative existente nu corespund noilor standarde şi norme de eficienţă energetică

Vasile Bîtca: Majoritatea blocurilor locative existente nu corespund noilor standarde şi norme de eficienţă energetică

La Chișinău au început lucrările Conferinței Internaționale cu genericul „Consolidarea capacităților naționale pentru locuințe durabile și dezvoltare urbană”. Evenimentul se va desfășura pe parcursul a două zile (8-9 septembrie) în incinta Academiei de Administrare Publică (AAP), timp în care experții internaționali vor prezenta soluții pentru îmbunătățirea situației în domeniul locuințelor și domeniilor aferente din țara noastră.

“Circa 80% din blocurile locative multietajate din Republica Moldova au fost construite până în anul 1993. Prin urmare avem un fond de locuințe învechit, căruia îi revine o parte semnificativă din consumul de energie (peste 38% din consumul total de energie). Majoritatea blocurilor locative existente nu corespund noilor standarde şi norme de eficienţă energetică. Experții au efectuat o analiză amplă a situației în sectorul locuințelor și au elaborat recomandări. În baza acestor recomandări vom iniția elaborarea unui Plan de acțiuni pentru îmbunătățirea situației în domeniu”, a menționat Vasile Bîtca, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.

Dafina Gercheva, coordonatoare rezidentă a ONU și reprezentantă permanentă PNUD în Republica Moldova a afirmat că ONU și PNUD vor susține Guvernul Republicii Moldova în dezvoltarea și punerea în aplicare a unui Plan de acțiuni care va spori dezvoltarea durabilă a locuințelor și va îndeplini prioritățile și aspirațiile naționale în acest sens.

„Suntem gata să ajutăm țara dumneavoastră ca să-și dezvolte capacitățile și să-și consolideze instituțiile naționale în acest sens. Studiul prezentat de experți include recomandări care vor ajuta la identificarea zonelor ce necesită acțiuni prioritare de intervenție, precum și va ghida dezvoltarea și punerea în aplicare a Planului Național de Acțiuni. Țin să menționez că lucrările Conferinței de astăzi, sunt desfășurate în cadrul unui proiect care are drept scop susținerea dezvoltării locuințelor durabile și a dezvoltării urbane, ce se desfășoară, în perioada 2014-2017, în patru țări cu economia în tranziție: Republica Moldova, Armenia, Serbia și Tadjikistan”, a subliniat Dafina Gercheva, coordonatoare rezidentă a ONU și reprezentantă permanentă PNUD pentru Republica Moldova.

Potrivit studiului realizat de experții străini, în prezent orașele țării sunt dotate cu apeduct și canalizare, sistem de termoficare și de alimentare cu apă caldă în proporție de 85 la sută, iar mediul rural este asigurat cu astfel de utilități doar circa 20%.

Totodată, Marco Keiner, director executiv al Direcției forestiere, terenuri și locuințe din cadrul Comisiei Economice a Organizației Națiunilor Unite pentru Europa (UNECE) a precizat importanța informațiilor prezentate în cadrul Conferinței în vederea reducerii riscurilor dezastrelor naturale. De asemenea, oficialul a invitat instituțiile responsabile de domeniu din Republica Moldova să participe în noimebrie 2016 la Conferința ONU cu privire la locuințe și dezvoltare urbană durabilă HABITAT III, care va avea loc în Ecuador.

Menționăm, evenimentul a fost organizat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor al Republicii Moldova în parteneriat cu Programul ONU pentru Așezări Umane (UN-Habitat) și Comisia Economică a Organizației Națiunilor Unite pentru Europa (UNECE).

 

Maria Roşca

Share