Dumitru Diacov: Oamenii întotdeauna au fost și sunt forța principală a Partidului Democrat
Partidul Democrat din Moldova (PDM) împlinește 25 de ani. Președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, cu această ocazie, a publicat lista primului Consiliu Național și al Biroului Executiv ales la 8 februarie 1997, pe atunci al Mișcării pentru o Moldovă democratică și prosperă, transmite OFICIAL.
Dumitru Diacov menționează că pe atunci în listă erau oameni simpli, fără experiență.
„Formarea noiii organizații politice în acele timpuri a fost activ sprijinită de mulți colegi din parlament – Alexandr Muravschi, George Marin; ceva mai târziu au aderat Stela Scola, Zinaida Julea, Ion Sturza, Vladimir Filat, Alexei Tulbure, Boris Focsa și mulți alții. Cu această ocazie doresc să mulțumesc din suflet miilor de colegi din toată țara – pedagogi, medici, agricultori, oameni de cultura – tineri și în vârstă, care au crezut în mine și în ideile noastre și împreună cu care am pornit pe acest drum anevoios al politicii moldovenești. Împreună cu Eugen Stirbu, Elena Burca, Eugen Gladun, Nelly și Valentin Berezovschi, Mihail Camerzan și alții am făcut atunci primii pași. Participarea la alegerile parlamentare din martie 1998 și formarea coaliției de guvernare după aceste alegeri a fost primul examen pentru noi”, spune Diacov.
Democratul afirmă că atunci s-au făcut presiuni colosale asupra lor pentru a face coaliție cu comuniștii.
„După multe discuții cu colegii, președintele de atunci, P. Lucinschi, și consultări cu partenerii externi, am luat decizia să creăm o coaliție cu partidele de centru-dreapta, pentru a deschide calea reformelor mult așteptate. Știind bine, că împreună cu PPCD-ul lui Roșca va fi aproape imposibil de promovat deciziile nepopulare și reformele dificile, anume PD-ul și-a asumat responsabilitatea pentru adoptarea legislației privind reformele în domeniul fiscal, agriculturii, promovarea economiei de piață, a sistemului de pensionare, reforma teritorială, etc. Fiind unicul partid de centru-stânga din Republica Moldova, membru al Grupului parlamentar European al Socialiștilor și Democraților și, al Internaționalei Socialiste, PDM, toți acești ani, a promovat echilibrul politic și dialogul constructiv între forțele politice”, spune Diacov.
Totodată, el spune că nu a fost simplu să activezi în condițiile în care societatea balansa între stânga și dreapta, încercând să diminuezi accentele geopolitice:
„PD nu a divizat țara între “ai noștri” și “ai voștri”. Noi am oferit o platformă de conlucrare pentru mulți oameni profesioniști cu capacități importante în practic toate domeniile de activitate. Este destul să menționăm că la diferite etape în istoria partidului, pe lângă Sturza, Filat si Muravschii, care i-am menționat deja, în PD au activat și Ion Ciubuc, Dumitru Braghis, Valeriu Bulgari, Marcel Răducanu, Nicolae Andronic, Victor Catana, Vladimir Guritenco, Ion Paduraru, Valeriu Guma, Anatolie Ghilaș, Ion Stratulat, Dumitru Ursachi, George Țurcanu și mulți alții”.
De asemenea, în istoria recentă a PDM s-au manifestat activ politicieni care la fel au rămas fideli ancorei ideologice tradiționale, precum Pavel Filip, Alexandru Jizdan, Monica Babuc, Nicolae Ciubuc, Ion Leucă și alții.
„În egală măsură, îmi este greu să-mi închipui activitatea organizației de femei fără Valentina Buliga, Zinaida Ivanschi, Lidia Popa, Angela Țîh, Ludmila Prociuc, Adela Popa și multe alte stimate doamne. Organizația Tineretului Democrat, astăzi una din cele mai consolidate organizații politice de tineret din țară, cu siguranță reprezintă în parte meritul lui Victor Zubcu și Alexandru Cauia, și tinerilor care s-au regăsit și educat în cadrul acesteia. Oamenii, mai ales liderii noștri locali și activiștii din teritoriu întotdeauna au fost mândria Partidului Democrat. Galina Mosoric, Lora Grosu, Svetlana Rotundu, Ilie Gluh, Anatol Chetraru, Iurie Andriuta, Cecilia Graur, Maria Condorachi, Mihai Olarescu, Ion Popov, Rodica Rusu, Vasile Harghel, Nicolae Gorban, Ion Cojocaru și mulți, mulți alții – sunt liderii locali care, prin devotamentul lor față de PD, servesc exemplu pentru sute și mii de cetățeni care acceptă și susțin ideea de dialog și conlucrare promovată de PDM. Și astăzi, mulți dintre ei, în pofida situației complicate în care s-a pomenit partidul în ultimii ani, rămân în rândurile noastre, fiecare la locul lui, încercând să față lucrurilor și provocărilor”, mai spune Diacov.
Democratul afirmă că se mândrește că soarta i-a oferit posibilitatea să fie șeful delegației noastre parlamentare la Consiliul Europei atunci când Republica Moldova era primul stat din spațiul CSI care a fost acceptată în aceasta reputată organizație internațională.
El spune că PDM, toți acești ani, a fost în fruntea procesului de integrare a țării noastre în structurile europene.
„…cu toată modestia, dar anume membrii PD – Marian Lupu, Igor Corman, Oleg Țulea – au fost foarte activi și vizibili în structurile de conducere a Parteneriatului Estic, iar eu pe parcursul a 8 ani am fost vicepreședinte a Comitetului politic și copreședinte a grupului de lucru pentru Belarus în cadrul adunării parlamentara a PE. Sunt convins că oamenii noștri și PDM ca entitate politică, pot oferi țării nu numai experiență, dar și sprijin intelectual și profesional important. Acest potențial a fost acumulat pe parcursul acestor 25 de ani, inclusiv în perioada activității fructuoase a membrilor noștri în cadrul echipei executivului condus de P. Filip”, mai spune Diacov.
Totodată, Diacov declară că PDM este cea mai experimentată și profesionistă familie politică din Republica Moldova.
„Pe parcursul acestor ani sute de mii de cetățeni și-au dat votul pentru PD, pentru primarii și consilierii noștri locali. Le mulțumesc din tot sufletul tuturor – și alegătorilor noștri, dar și reprezentanților administrațiilor locale. Ei, de fapt, întotdeauna au fost și sunt forța principală a Partidului Democrat. Felicitări, prieteni, cu ocazia acestui modest jubileu din biografia noastră! Sănătate, răbdare, entuziasm și încredere în dorința de a fi utili țării vă doresc, în aceste vremuri deloc ușoare pentru Moldova!”, a spus Diacov.
Cristina Parfeni