Predicție: Securitatea și apărarea Republicii Moldova vor fi în 2022 puternic afectate de interacțiunea strategică dintre Rusia și Occident în problema ucraineană

Predicție: Securitatea și apărarea Republicii Moldova vor fi în 2022 puternic afectate de interacțiunea strategică dintre Rusia și Occident în problema ucraineană

Dimensiunea de securitate și apărare din Republica Moldova va fi în 2022 puternic afectată de interacțiunea strategică dintre Federația Rusă și Occident în problema ucraineană. Este una dintre predicțiile lui Dumitru Mînzărari, cercetător asociat la SWP (Stiftung Wissenschaft und Politik) din Germania, făcută pentru publicația „Predicții 2022”, lansată de către IDIS „Viitorul” la 24 ianuarie, transmite OFICIAL.

Potrivit expertului, dimensiunea de securitate și apărare din Republica Moldova va fi puternic afectată de interacțiunea strategică între Federația Rusă și Occident în problema ucraineană.

„Eliminarea oricărei prezențe occidentale din spațiul ex-sovietic a devenit scopul central al politicii externe rusești. Din acest motiv, Ucraina a devenit o mare provocare pentru Rusia, servind drept principalul „zid de protecție” contra tentativelor rusești de a controla politic și militar țările foste-membre ale URSS. Rezultatul acestei confruntări între Rusia, pe o parte, și Statele Unite cu aliații săi NATO pe altă parte, va determina intensitatea acțiunilor coercitive rusești pe continental European, cu efecte directe asupra apărării și securității naționale pentru Republica Moldova. După ce Occidentul a refuzat propunerea Rusiei de a schimba Ucraina pe niște condiții superficiale etichetate de Rusia drept “securitatea țărilor vest-europene”, riscul unei invazii convenționale ruse în Ucraina este redus. Acest fapt este un aspect pozitiv pentru Republica Moldova deoarece o invazie militară contra Ucrainei va fi, cel mai probabil, urmată de o operațiune militară contra Republicii Moldova, dar fără izolarea teritorială oferită în prezent de o Ucraină anti-rusă. Pe plan regional, ne putem aștepta cel mult la anumite escaladări militare, dar și politice de tip ”proxy” (prin intermediari). O excepție ar fi calculul greșit al Rusiei, probabilitatea căruia este redusă, grație avertizărilor dure și clare ale Occidentului”, menționează Dumitru Mînzărari.

De asemenea, cercetătorul spune că, pentru Republica Moldova, cele mai mari riscuri pe dimensiunile de apărare și securitate în 2022 țin de posibile escaladări militare și politice prin acțiune ale unor intermediari ale intereselor rusești.

„O asemenea formă de escaladare s-ar produce în două feluri: i) un ”trigger”(declanșator) artificial à operațiune para-militară de tip ”proxy”; ii) tensiuni social-economice provocate de forte din exteriorul țării à proteste ghidate contra autorităților à înlocuirea conducerii țării prin una ”pro-rusă”. Nu putem exclude implementarea simultană ori simbiotică al acestor două. Declanșarea unei escaladări para-militare, prin intermediari, nu depinde de acțiunile Chișinăului, în sensul că el poate fi pornit indiferent de ce fel de comportament ar adopta actuala administrație, urmând exclusiv logica și interesele politice și operative ale Rusiei pe teritoriul Republicii Moldova. Singurul răspuns logic al autorităților ar fi doar să crească costurile declanșării unor asemenea operațiuni, ceea ce solicită existența unui mecanism eficient și robust de avertizare timpurie”, a conchis el.

Doina Buruiană

Share