Modernizarea proceselor de management integrat al frontierei, discutată de Serviciul Vamal și EUBAM

Modernizarea proceselor de management integrat al frontierei, discutată de Serviciul Vamal și EUBAM

Responsabilii de la Serviciul Vamal au avut o întrevedere ieri, 24 ianuarie curent, la Chișinău, cu șeful Misiunii Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM), Slawomir Pichor, în cadrul căreia au fost discutate proiectele implementate cu asistența Misiunii EUBAM, precum și acțiunile comune ulterioare.  La reuniune a fost prezent și Înaltul Consilier UE în domeniul vamal și fiscal, Rosario de Blasio.

Implementarea practică a controlului comun, Strategia națională de management integrat al frontierei de stat și lupta împotriva criminalității transfrontaliere au constituit principalele subiecte de discuții de pe agenda întrevederii.

Dezvoltarea și buna organizare a controlului comun la frontiera moldo-ucraineană continuă să fie un subiect de interes prioritar pentru ambele părți, fiind remarcate rezultatele Exercițiului Comun de Asistență „Mai puternici împreună”, realizat de EUBAM în șase puncte de trecere a frontierei cu control comun (Criva-Mamaliga, Larga Kelmențî, Briceni-Rossoșanî, Giurgiulești-Reni, Pervomaisc-Kuciurgan, Palanca-Maiaki Udobnoe), în a doua jumătate a anului 2021. Exercițiul a fost realizat în scopul evaluării nivelului de implementare practică a mecanismului de control comun și formulării unui șir de recomandări pentru eficientizarea acestuia, printre care: optimizarea procedurilor de control, revizuirea numărului de personal și sincronizarea timpului de rotație între turele de serviciu ale autorităților vamale și de frontieră din ambele state.   

În continuare, reprezentanții Serviciului Vamal au menționat care sunt prioritățile instituției în implementarea Strategiei de management integrat al frontierei de stat, conform Planului de acțiuni pentru anii 2021-2023, aprobat de Guvern. Printre cele mai importante se numără: extinderea conceptului de control comun și la alte puncte de trecere a frontierei decât cele existente în prezent, modernizarea infrastructurii posturilor vamale și dotarea acestora cu echipament modern, care să răspundă necesităților actuale, schimbul de date electronice, perfecționarea continuă a procedurilor și a formelor de cooperare bilaterală și multilaterală etc.

De asemenea, conducătorii celor două instituții au discutat despre inițiativele comune în lupta împotriva criminalității transfrontaliere. Astfel, în anul 2021, Serviciul Vamal a participat, sub egida EUBAM, în zece operațiuni dedicate combaterii fraudelor transfrontaliere, în comun cu autoritățile din Ucraina, România și alți parteneri internaționali.

La finele ședinței, directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan a mulțumit șefului Misiunii pentru sprijinul constant oferit de EUBAM autorității vamale. La rândul său, Slawomir Pichor a oferit asigurări că Misiunea va continua să sprijine partenerii din Republica Moldova pentru modernizarea operațiunilor de gestionare a frontierelor și de aplicare a legii.

Share