FOTO// Expoziția „Meșteșuguri la superlativ din Japonia”, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei

FOTO// Expoziția „Meșteșuguri la superlativ din Japonia”, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei

a inaugurat astăzi expoziția „Meșteșuguri la superlativ din Japonia”. Expoziția este realizată în parteneriat cu Ambasada Japoniei în Republica Moldova și Funadația Japoneză.

Expoziția „Meșteșuguri la superlativ din Japonia” constituie un ansamblu de kogei din sec.19 până în prezent, constituită din lucrările a 12 artiști.contemporani și 3 din perioada Meiji.

Nu există neapărat o anumită tendință de coeziune sau corelație în lucrările expuse care se întindpe diverse genuri, dar din toate acestea se pot recunoaște elemente de „artă superlativă” care nu
încetează să surprindă privitorul.

Lucrările lui Satoshi Araki, Riusuke Fukahori, Kimiyo Mishima și Yoshihiro Suda se bazează pe căutarea nesățioasă a realismului, în timp ce opera lui Naoki Nishiwaki transmite monotonia supremă a repetiției. Utilizarea tehnicilor de înaltă calificare poate fi observată în special în lucrările lui Takeshi Kitamura, Kazuhiro Yamamoto și Hiroaki Umeda. Naoki Honjo, Takahiro Iwasaki, Yasuhiro Suzuki și Akira Yamaguchi reunesc conceptul și ingeniozitatea tehnică pentru a transforma valorile și chiar lumea pe care o percepem. Prin etalarea acestor lucrări, expoziția servește la prezentarea tehnicilor uluitoare și a ingeniozității creatoare care chiar depășesc astfel de aspecte, care scot la lumină o parte a culturii creative a Japoniei, complet performantă în ceea ce privește procesul de producție. Se așteaptă ca spectatorii să se bucure de expoziție dintr-o perspectivă mai lejeră, traversând imaginar diferite genuri de artă și epoci istorice.

Expoziția actuală călătorește prin lume de la începutul anului 2017, expusă în premieră la Chicago, SUA. În 2018, perioada expozițională se devide între Germania și Spania. Pe parcursul
anului 2019, colecția este expusă în Rusia, la Yekaterinburg, Sankt Petersburg, Khabarovsk, Komsomolsk-na-Amure, Yuzhno-Sakhalinsk și Vladivostok.

La sfârșitul anului 2019, expoziția se oprește în România, la Târgul Jiu, continuându-și drumul la Salford, în Anglia, apoi Slovenia, Lituania, iar până la începutul lunii martie se va afla la Chișinău.

„Au trecut peste 150 de ani de când kogei din Era Meiji a cunoscut o explozie de popularitate în străinătate. Ne dorim ca vizitatorii – consumatorii contemporani de artă – să rezoneze
cu „arta superlativă” a secolului 21, moștenitoare de drept a unui ADN istoric”, spun organizatorii expoziției.

Curator: Yuji Yamashita (profesor la Universitatea Meiji Gakuin)
Expoziția va fi deschisă publicului până pe 6 martie 2022.

Share