Ion Ceban: Planul strategiei locale anticorupție setează 6 priorități
Ion Ceban, primarul general al municipiului Chișinău, în cadrul unei conferințe de presă, astăzi, a declarat că a muncit mult, împreună cu echipa, pentru ca Primăria să devină o instituție mult mai transparentă și cu mai puține riscuri de corupție, încât constatările experților din anii trecuți, precum că Primăria Chișinău era cea mai coruptă instituție, să nu mai fie valabile, informează OFICIAL.
„Obiectivul nostru principal este ca Primăria Chișinău să devină instituția numărul unu la capitolul transparență și cu cele mai diminuate riscuri de corupție. Vă asigur că lucrul acesta se va întâmpla în cel mai scurt timp”, a subliniat edilul, în cadrul prezentării „Planului local anticorupție”.
Primarul a menționat că au fost scoase toate barierele și astăzi accesul în instituție este liber, la orice ședință.
„În comparație cu cei care strigă foarte mult despre transparență și luptă anticorupție, noi organizăm dezbateri și consultări pe orice domeniu. Mai mult, efectuăm sondaje online și în teren pentru cetățeni.
În premieră pentru Chișinău, și declar că lucrul acesta va fi o prioritate în continuare – toate terenurile, locurile pentru vânzare sunt scoase la licitație și pentru prima dată municipalitatea, chiar și pe un număr redus, încasează sute de milioane de lei. Nu a fost dat pe sub masă niciun teren nimănui.
Ceea ce e important e că, achizițiile publice de la mai mult de 80 000 lei se fac în baza licitațiilor electronice. Marea majoritatea pot fi văzute și pe site-ul Primăriei.
Un alt site la care lucrăm în prezent pentru maximă transparență are o structură foarte complexă. Acesta include bugetul, achizițiile etc.”, a declarat Ion Ceban.
Primarul a mai spus se lucrează și asupra a o serie de documente de care era nevoie, însă nu existau.
„Este pe ultima sută de metri crearea ghișeului unic și implementarea documentelor electronice”, a mai spus el.
Conducătorul capitalei a spus că „Planul strategiei locale anticorupție” include problemele existente, acțiunile necesare, rolurile și termenii pentru implementare.
„Planul setează 6 priorități, printre care: consolidarea integrității instituționale în cadrul APL, gestionarea patrimoniului public în condiții de legalitate, egalitate transparență, monitorizarea procesului de efectuare a achizițiilor publice, îmbunătățirea comunicării cu cetățenii”, a declarat el.
Ion Ceban a spus că planul va fi publicat și va fi consultat cu experți, cetățeni, părțile vizate.
Cristina Gurez