Nivelul combaterii rasismului și discriminării a înregistrat progrese

Nivelul combaterii rasismului și discriminării a înregistrat progrese

Republica Moldova a înregistrat progrese în combaterea rasismului și discriminării. Aceasta este concluzia reprezentanților Comisiei Europene împotriva Rasismului și Intoleranței a Consiliului Europei (ECRI), prezentată în cadrul unei mese rotunde, care se desfășoară la Chișinău. La discuțiile privind implementarea recomandărilor din raportul de monitorizare al ECRI pentru Republica Moldova, publicat în anul 2013, au participat viceministrul Justiției, Nicolae Eșanu, agentul guvernamental al Republicii Moldova la CEDO, Lilian Apostol, reprezentanți ai instituțiilor de stat, dar și ai societății civile.

În cadrul discuțiilor, Nicolae Eșanu a reiterat că Ministerul Justiției a realizat mai multe acțiuni la capitolul combaterea discriminării și a anunțat că în curând va fi format un grup de lucru care va examina lacunele legislative. Mai mult, viceministrul Justiției a atras atenția raportorilor ECRI că în Constituția Republicii Moldova este prevăzut clar că se interzice discriminarea cetățenilor după orice criterii. Chiar și așa, Republica Moldova este gata să ratifice Protocolul 12 la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, așa cum recomandă raportul ECRI.

În context, Nicolae Eșanu a trecut în revistă un șir de progrese înregistrate de țara noastră la capitolul  combaterea rasismului și discriminării, printre care instituirea Oficiului Avocatului Poporului, care va apără interesele persoanelor supuse discriminării.

La rândul său, vicepreședintele ECRI, Barbara John, a apreciat înalt implicarea Ministerului Justiției în acțiunile de combatere a rasismului și discriminării. ”Sunt realizări multe, iar progresele înregistrate sunt vizibile. Da, mai este de lucrat la acest capitol, dar suntem convinși că împreună cu Ministerul Justiției vom reuși să-i asigurăm fiecărei persoane securitatea și respectul în societate, indiferent de naționalitate, etnie. Credem că și societatea civilă trebuie să se implice activ în această luptă”, a menționat Barbara John.

În cadrul mesei rotunde, participanții au mai discutat despre combaterea discursului de ură, rolul mass-media în combaterea discriminării și rasismului, promovarea politicilor de integrare a romilor.

Doina Secrieru

Share