VIDEO// Grup specializat în confecţionarea actelor false, reţinut pe străzile capitalei

Angajaţii Inspectoratului Național de Investigații au destructurat o grupare specializată în confecționarea, deținerea şi punerea în circulaţie a documente oficiale românești false, cu ajutorul cărora facilitau traficarea persoanelor peste hotarele Republicii Moldova cu scopul angajării acestora în cîmpul muncii.

În rezultatul acţiunilor de investigație, ofițerii au infiltrat un polițist sub acoperire, pentru identificarea  membrilor grupării. Astfel, polițiștii au stabilit, că din grup fac parte doi bărbați  de 28 și 40 de ani, locuitori ai municipiului Chișinău.

Pentru fabricarea unui act fals, solicitanţii achitau între 150 și 700 de euro, în dependență de importanta şi posibilitățile de utilizare a actului falsificat, care de asemenea pentru o plată suplimentară de pînă la 1 000 de euro, organizau transportarea persoanelor peste hotarele RM.

La data de 28 aprilie, curent, pe o stradă din capitală, au fost reținuți suspecții, imediat după ce au transmis polițistului sub acoperire buletin de identitate şi permisul de conducere, falsificate contra sumei de 10 000 de lei.

În cadrul percheziției efectuate la fața locului, actele şi banii au fost depistați şi ridicați, la fel,  a fost ridicat un pistol de model Baikal, deținut legal. Bănuiții au fost escortați  la procuratura sectorului Botanica, după care ambii au fost reținuţi pe un termen de 72 ore.

În acest caz  a fost iniţiată urmărirea penală în baza art. 165, 236 și 361 Cod Penal al Republicii Moldova. Dacă vina acestora va fi demonstrată, bănuiții riscă pînă la 15 privaţiune de libertate.

La moment se întreprind măsuri pentru stabilirea complicității bărbaților la săvîrşirea şi altor infracţiuni.

 

Mihaela Rotari

Share