Șor a anunțat: La Orhei vor fi deschise 5 magazine sociale

Șor a anunțat: La Orhei vor fi deschise 5 magazine sociale

 

Primarul orașului Orhei a prezentat aseară, în cadrul unei emisiuni TV, raportul de activitate după prima lună de când a preluat conducerea orașului.

Ilan Șor a vorbit despre ce a reușit să întreprindă la capitolul infrastructură, economie și programul social.

Șor s-a referit și la promisiunea de asigura oraşul Orhei cu transport public nou, confortabil şi cel mai important – gratuit. Astfel, el a anunțat că, deja a fost semnat un contract de procurare a 40 de autocare noi, de la compania din Coreea de Sud, Hunday. Autobuzele vor fi  destinate special pentru traficul urban. Cele 40 de autocare vor fi procurate din fonduri extrabugetare, prin intermediul organizaţiei obşteşti „Pentru Orhei”, fondată recent. Autobusele noi vor substitui unităţile de transport vechi, care circulă pe rute, în prezent.

Conform contractului semnat, producătorul sud coreean va putea livra autocarele comandate în termen de 5 luni. Astfel, autobusele noi vor circula pe străzile din Orhei din luna ianuarie 2016.

„În felul acesta, vom păşi în noul an cu noutăți frumoase şi utile pentru întregul oraş. Subliniez că imediat ce autoparcul orăşenesc va fi reînnoit, tarifele pentru călătorie vor fi anulate. Altfel spus, transportul public în Orhei va deveni gratuit” a declarat Ilan Şor.

Totodată, a anunțat că deja în toamnă, va fi deschis primul magazin social, din totalul celor 5 planificate. Aceste magazine vor fi non-profit, ceea ce va permite realizarea produselor la un preţ redus.

Șor a mai spus că, în Orhei, în magazinele sociale va fi pusă în vânzare pâine în valoare de doi lei, iar copii de la cele 7 grădiniței din oraș vor fi asigurați cu produse alimentare gratuite.

Edilul a mai  anunțat că, începând cu 1 august, în Orhei, tariful la apa, pentru toate persoanele fizice, va fi subvenţionat în proporţie de 50%, din sursele proprii ale societăţii Apa Canal Orhei. Totodată,  de la 1 august, taxa pentru iluminarea stradală, în valoare de 2 lei, pe care o plătesc acum locuitorii Orheiului, va fi anulată.  El a mai anunțat că, în scurt timp vor fi  vor fi iniţiate lucrări de reparaţie şi reconstrucţie a drumurilor din mai multe sectoare ale orașului, construcția mai multor terenuri de fotbal, terenuri de joacă pentru copii, create peste 300 de locuri noi de muncă.

Șor s-a referit și la iluminarea stradală a orașului. El a spus că, din cei 2 800 de stâlpi pentru iluminarea stradală, doar  1 600 sunt funcţionali. Edilul a precizat că deja a întreprins mai multe acțiuni, astfel că, până la 8 noiembrie Orheiul va fi asigurat sută la sută cu sistem de iluminare şi nu unul simplu dar modern.

Totodată, el a precizat că,  până la 27 august, 2015  de ziua Independenţei, va fi reamenajat parcul Ivanos din Orhei, unde acuma deja sunt iniţiate lucrări de reparație.

Doina Secrieru

Share