Procuror condamnat la puşcărie pentru acte de corupţie

Procuror condamnat la puşcărie pentru acte de corupţie

Un procuror din cadrul Procuraturii raionului Ocniţa, împreună cu un complice, au fost condamnaţi la 4 şi, respectiv, 3 ani închisoare pentru comiterea traficului de influenţă. De asemenea, procurorul a fost privat de dreptul de a activa în cadrul organelor de drept timp de 5 ani, iar în privinţa complicelui instanţa a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de probă de 3 ani. Procuratura consideră prea blîndă sentinţa aplicată complicelui procurorului şi anunţă că o va contesta.

Temei pentru pornirea respectivului proces penal a servit plîngerea depusă la Procuratura Anticorupţie de către o persoană, care reclama că un individ i-ar fi promis că pentru 700 de euro poate influenţa un procuror să adopte o decizie favorabilă în cadrul unui proces contravenţional în care figura petiţionarul.

Pe acest caz, Procuratura Anticorupţie a declanşat urmărirea penală pentru trafic de influenţă şi a organizat, împreună cu Serviciul Protecţie Internă şi Anticorupţie al MAI, documentarea şi prinderea in flagrant, cu o transă de 400 de euro, a persoanei care pretindea că poate influenţa procurorul la rezolvarea cazului. Fiind audiat, făptuitorul a declarat că banii urma să-i transmită unui procuror din Procuratura raionului Ocniţa.

În baza materialelor acumulate, Procurorul General, Corneliu Gurin, a iniţiat urmărirea penală în privinţa procurorului din Ocniţa, în ianuarie 2014, acesta fiind reţinut în flagrant, imediat după primirea sumei de 400 de euro de la bănuitul de comiterea traficului de influenţă. Peste cîteva zile, Consiliul Superior al Procurorilor a decis suspendarea provizorie a procurorului din funcţie.

Amintim că, acum două săptămîni, un procuror din Floreşti a fost condamnat pentru acte de corupţie, actualmente, un alt procuror, din Nisporeni, care la fel a fost documentat pentru fapte de corupţie, este în aşteptarea verdictului, dosarul acestuia fiind pe rolul instanţei de judecată.

 

Maria Roşca

Share