Ministru: Agricultura și industria alimentară sunt sectoare cu potențial de dezvoltare pentru Republica Moldova

Ministru: Agricultura și industria alimentară sunt sectoare cu potențial de dezvoltare pentru Republica Moldova

 Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei (MMPSF) și Comitetul Sectorial pentru formare profesională din Agricultură și Industria Alimentară au semnat un Memorandum de colaborare, la 29 februarie 2016, potrivit unui comunicat de presă. 

Semnarea memorandumului creează o platformă de dialog tripartit în domeniul agriculturii și industriei alimentare. Aceasta va facilita consultarea propunerilor de politică a MMPSF în diferite domenii, cum ar fi: ocuparea forței de muncă, combaterea muncii la negru și a „salariilor în plic”, în special în agricultură. De asemenea, va permite actualizarea  Clasificatorului ocupațiilor și Nomenclatorilor meseriilor, elaborate de MMPSF, precum și planificarea pregătirii specialiștilor cu finanțare bugetară etc. 

“Agricultura și industria alimentară sunt sectoare cu potențial de dezvoltare pentru Republica Moldova care vor avea nevoie de o forță de muncă bine pregătită, competitivă, capabilă să creeze valoarea adăugată în aceste sectoare. Aceasta va contribui la creșterea nivelului de trai și reducerea cheltuielilor pentru protecția socială a populației”, a declarat ministrul, Stela Grigoraș. 

La rândul său, Leonard Palii a reiterat:  ”Datorită semnării Memorandumului vom contribui la asigurarea dreptului salariaților de a beneficia de o formare profesională continuă, implicit prin dezvoltarea unor forțe de muncă calificate”. 

Implementarea Memorandumului va contribui la dezvoltarea și formarea culturii organizaționale, va consolida cinci comitete sectoriale existente, precum și va stimula crearea altora noi.

 

Doina Secrieru

Share