Eşti posesor de armă? Trebuie să cunoști asta

Eşti posesor de armă? Trebuie să cunoști asta

Inspectoratul Național de Securitate Publică menționează că, în urma unei analize efectuate, se atestă faptul că, unele persoane fizice care deţin în posesie arme, nu întreprind măsuri corespunzătoare pentru a viza permisul de armă, conform prevederilor Legii nr. 130 din 08.06.2012 privind regimul armelor şi al muniţiilor cu destinaţie civilă, astfel fiind ignorate prevederile legii, care în consecință induc la pierderea dreptului de deţinere, port şi folosire a armelor.

Astfel, în conformitate cu prevederile legii, privind regimul armelor şi al muniţiilor cu destinaţie civilă și al Regulamentului, titularii permiselor de armă tip A şi tip B au obligaţia de a se prezenta pentru a viza permisul de armă în perioada stabilită, în locurile indicate de organele de poliţie de competenţă teritorială, având asupra lor:

  • permisul de armă;
  • actul de identitate al deţinătorului legal de arme;
  • certificatul de examinare tehnică periodică, efectuată în ultimele 12 luni;
  • documentul care atestă calitatea ce i-a conferit dreptul de a deţine sau, după caz, de a purta şi a folosi arma respectivă (membru al unei societăți de vânători sau a unui club sportiv);
  • certificatul medical (concluzie narcologică şi psihiatrică);
  • avizul cu privire la condiţiile de păstrare şi de asigurare a siguranţei armei şi muniţiei la domiciliu, întocmit de către reprezentanţii organului de poliţie sau, după caz, ai asociaţiei, federaţiei sau clubului sportiv din care faceți parte.

Pentru obţinerea actului permisiv, în cadrul vizării permisului pentru armele cu ţeavă ghintuită şi lisă se depun la Direcţia supraveghere armament și activități licențiate a INSP care primeşte la audienţă cetăţenii în fiecare zi de: marţi, miercuri, joi şi vineri, de la ora 11.00 – 12.00 şi de la ora 14.00 – 16.00, la sediului pe adresa mun. Chișinău, str. Aleea Gării 38, biroul 109, iar pentru armele cu ţeavă lisă – pot fi depuse şi la organul de poliţie în a cărui rază de competenţă teritorială solicitantul îşi are domiciliul, în fiecare zi de: marţi şi joi de la ora 14.00 – 16.00 şi în fiecare zi de miercuri şi vineri de la ora 09.00 – 12.00, în biroul de serviciu al ofițerului supraveghere armament şi activităţi licenţiate din incinta Inspectoratului de Poliţie.

În context, INSP atenționează că, pentru încălcarea termenului de vizare a permisului de armă sau a permisului de deţinere a armelor, se sancționează conform art. 362 al Codului Contravenţional care prevede amendă de la 300 la 900 lei, iar pentru încălcarea termenului de vizare a permisului de armă pentru o perioadă mai mare de un an se sancţionează cu amendă de la 2 500 la 3 500 lei, cu privarea de dreptul de deţinere sau port şi folosire a armei, după care obţinerea unui nou permis de armă se permite peste o perioadă de 5 ani

Cristina Pendea

Share